Een fameuze Rodermarktparade zit er dit jaar vanwege de coronaperikelen helaas niet in. Toch gaan 7 scholen zaterdagmiddag om 13.00 uur van start voor hun Rodermarktoptocht.


Een bezoek aan de voorbereidingen van dit zevental, op diverse locaties, leert, dat het de medewerkers niet ontbreekt aan enthousiasme. Men is er zeker op gebrand om het, ongetwijfeld talrijke publiek, iets heel moois voor te schotelen.


 


 De Hoeksteen is als wij langskomen al aan het afwerken aan hun wagen Opgroeien en Opbloeien wat alles te maken heeft met hun schooltuin en moestuin, maar ook over "anders opgroeien" en dan in het kader van het niet naar school kunnen gaan tijdens de coronatijd. vertelt Prescilla Jansen ons. Met een grote groep fanatieke ouders, die zelfs actief waren in de zomervakantie, kunnen ze trots kijken naar hun resultaat.


 


Het Valkhof bouwt aan een prachtige wagen genaamd Valkhof the Movie. Behalve voor de kinderen een mooie wagen neer zetten vond deze fanatieke club bouwers het ook belangrijk om elkaar als ouder beter te leren kennen, en dat is zeker geslaagd! Ook de kinderen werken actief mee aan de wagen, zo heeft de wagen een echte Wall of Fame, daarop staan de handjes van de kids. 


 


Tijdens het uitdelen van het drinken door volksvermaken was er bij De Poolster nog niet veel te zien. Nu we weer langskomen is te zien dat er in korte tijd veel kan gebeuren. Hun wagen heet Vlieg met ons mee wat je natuurlijk erg breed kunt invullen. Zo staat er een luchtballon, vliegend tapijt, er komen superhelden op een wolkenkrabber. We bouwen met 10 a 12 man bijna iedere avond. En het reslultaat mag er dan ook zeker zijn. Laten we ook niet de kleding- en de schmink/kapsel coordinatoren niet vergeten. 


 


Bij De Rank was een paar week geleden hetzelfde verhaal, we zagen een bodem op een onderstel gemaakt, maar verder nog niets...De dames waren aan het uittekenen wie waar komt te staan. Ook hier zijn ze flink aan de klus geweest, ondanks een kleine groep ouders staat er een prachtig geheel genaamd Zomervakantie. En de wagen geeft je ook een waar zon, zee strand gevoel. Het kijken allemaal zeker waard.


 


Bij De Tandem zijn ze zo goed als klaar. Hun wagen gaat rijden met de naam Beachparty en ook hier krijg je wel zin in een feestje. Ook op deze wagen is er tot in de kleinste details alles schitterend afgewerkt. Het is jammer dat de wagens dit keer niet worden opgesteld aan de Albertsbaan, want met een rondje erom heen zie je de grappigste details, zoals verloren slippers, kreeftjes, kwallen etc.


 


Dan komen we bij De Parel bouwt aan hun eigen camping genaamd Camping de Parel. Hier bouwen ze pas net 2 weken en dat is onbegrijpelijk als je ziet wat er al staat. Sander Meskendorp vertelt ons dat eerst alle las en timmerwerk is gedaan en nu net aan het opbouwen zijn geslagen. gemiddeld zijn ze er met 5 a 9 man aan de slag. Thuis en op school is er natuurlijk ook goed gewerkt. Er staan gezellige tipitenten bekleed met mooie tekeningen van de kinderen.  Omdat de groepen klein zijn zitten op deze wagen groep 1 tot en met 4 en dat betekent per keer 19 kinderen.


 


Dan zijn we aangekomen bij De Marke. Ook hier zijn een flink aantal ouders druk in de weer. Overduidelijk heeft het iets met muziek te maken en dat klopt, vertelt knutselcoordinator Daphne Mulder ons. Het thema is Muziek voor iedereen. Op het moment dat wij er zijn moeten de zitjes geplaatst worden en dat is een flinke klus, want alle kinderen van groep 2 en 3 komen in 1x op de wagen! Dat zijn in totaal 51 kinderen! Zoveel hebben wij nog nooit meegemaakt en is dus ook een flinke uitdaging! Mochten er zaterdag kinderen zijn, die het richting te spannend vinden, dan komen ze op een andere manier sowieso op de wagen, iets wat eigenijk nog een geheimpje is, maar voorop de wagen komt een "I-peer" telefoon waarop alle foto's van kinderen in hun wagenoutfits. Die foto's krijgen ze dan na die tijd ook mee, als herinnering! Aan de Ceintuurbaan Zuid, ter hoogte van Zorgcentrum “De Hullen”, wordt zaterdagmiddag rond  de klok van enen gestart, om via de Nieuweweg, Heerestraat, Brink terug te keren bij het beginpunt. Dan wordt de karavaan, onder begeleiding van enkele muziekkorpsen, voorzien van een nieuwe bemanning om vervolgens te beginnen aan de 2e omloop.


Het kijken naar deze bijzondere Rodermarkt-scholenoptocht zal, als de voortekenen niet bedriegen, zeer zeker de moeite waard zijn. Komt allen!!


 


 


Foto's Roel Lubbers/Coby van Zanten© 


Film Rianne Roos©