Rodermarkt 2021, wat kan er wel doorgaan?


 


Het bleef de afgelopen dagen erg spannend, want afgelopen dinsdagavond werd er weer vergadert over wat wel en niet kan met de Rodermarkt dit jaar. De horeca bleef tot dan voorzichtig met het regelen van muziek, bier inslaan, etc. en de Roners onder ons werden ook wat zenuwachtig, want het is tenslotte maar een keer per jaar Ronermarkt….


 


Wat kan er wel? Duidelijk is dat de kermis doorgaat, wel op het evenemententerrein ivm diverse weg afzettingen in het dorp en het busverkeer wat wel een weg moet vinden door het centrum. “Het had op de Brink gekund, maar dan moest alles verder naar voren geplaatst worden om het Schoolstraatje vrij te houden. Zo beperk je weer de ruimte voor de kermisexploitanten en maak je het veel kleiner. Bind me er niet op vast, maar als het goed is komt er dit jaar een reuzenrad en zullen er meer attracties zijn dan voorheen.” aldus Lammert Kalfsbeek, voorzitter Volksvermaken.  ‘En wat zeker veel aandacht moet krijgen is zaterdagmiddag de scholenparade. Deze start om 13:00 uur vanaf Ceintuurbaan Zuid,  Nieuweweg, Herestraat, Brink,  Norgerweg en om weer te eindigen bij het startpunt, om zo rond 14:30 uur te vertrekken voor de 2e ronde.  Ook deze optocht konden we iets meer aankleden door een tweetal muziekkorpsen mee te laten lopen. En ook het weer werkt dit jaar goed mee.”


 


Tijdens een eerdere vergadering van de Gemeente, de horeca en volksvermaken kwam Albert Ananias, beter bekend als Flap, binnen met het nieuws dat er een paardenmarkt zou zijn, de organisator is nog steeds onbekend, maar dat er iets gaat gebeuren is wel duidelijk. Vorig jaar wist hij nog een grap uit te halen met hobbelpaarden, dit jaar blijkt het wel iets serieuzer uit te pakken. Ondanks dat er geen vergunning voor is, zal het wel gedoogd worden. Dus we zijn benieuwd wat er gaat komen!


 


Ander goed nieuws is dat de wegen bij de horeca worden afgezet. Er wordt namelijk wel wat publiek verwacht op zaterdag en zondag en dit is dan voor de veiligheid wel van belang. Voor de dinsdag is dit nog niet helemaal zeker, maar Lammert Kalfsbeek verwacht ook die dag dat er een flink aantal mensen het centrum van Roden op komt zoeken. Op de terrassen mag tot 22:00 uur live muziek en het weer lijkt tot nu toe ook erg gunstig. Dus laten we genieten van wat wel mag en kan!


 


Maandags de 27e organiseert vereniging voor Volksvermaken een auto oriënteringsrit, wel gestart vanuit Lieveren.


De uitleg en uitslag wordt ook dit jaar na afloop live gepresenteerd op het Facebookkanaal van de Vereniging voor Volksvermaken Roden.Voor meer informatie en de online inschrijving klik hier!


 


Lammert Kalfsbeek geeft aan het wel erg jammer te vinden dat de warenmarkt, de kermiskoers en kortebaan draverij niet door kan gaan. Tijdens een vergadering had Flap gezegd, “mensen zijn er weer aan toe, ook al zet je een paar danseressen en een jukebox neer, een feestje wordt het toch wel.” “Vergeleken met vorig jaar’, vult Lammert er aan toe, “toen alles nog nieuw en onzeker was voor ons en voor de Rodenaren, kunnen we nu iets meer regelen en als je kijkt naar vorig jaar met de lockdown en we stijgende corona cijfers wilden mensen ook niet graag de deur uit. Nu dat a.s. zaterdag de anderhalf meter regel vervalt, kunnen we uitkijken naar een feest, ook al is het niet zoals we gewend zijn. Hopelijk volgend jaar weer een ouderwetse Rodermarkt….”


 


Coby van Zanten©