-
BREAKING: RODERMARKT GAAT NIET DOOR
7.Sep.2021

De festiviteiten rond de Rodermarkt zijn ook dit jaar grotendeels afgelast. Met deze vervelende boodschap ging burgemeester Smid namens het college maandag het gesprek aan met de horeca en organisatoren. De geldende coronamaatregelen, de blijvende onzekerheid over wat in de feestweek van 24 tot en met 29 september wel en niet mogelijk is en de nog steeds bestaande risico’s voor de volksgezondheid zijn voor het college aanleiding om het grootste deel van de festiviteiten niet te vergunnen. Enkel de kermis en de scholenoptocht kunnen doorgaan.

 

Het besluit viel burgemeester Klaas Smid niet gemakkelijk: “iedereen in Roden en omstreken leeft jaarlijks toe naar de Rodermarkt. Het is een week van ontmoeten en feest vieren. Het besluit om de Rodermarkt wel of niet door te laten gaan, was al lang onderwerp van gesprek. Iedereen was toe aan duidelijkheid en die komt er vanuit de Rijksoverheid simpelweg te laat. De persconferentie van minister-president Rutte en minister De Jonge staat gepland op 17 september en eventuele versoepelingen gaan dan pas 25 september in. Daarom moeten we het doen met de kennis die we nu hebben en moeten we helaas een streep trekken door het merendeel van de festiviteiten. Voor de horeca, de organisatoren en iedereen die hier zo naartoe heeft geleefd is dit een enorme teleurstelling. Dat begrijpen wij als college ook zeker en daarom valt het besluit ons ook zwaar.”

 

Wat gaat wel en niet door?

De jaarbeurs, de warenmarkt, de paardenmarkt, de korte baandraverij en de wielerkoers kunnen dit jaar niet doorgaan. Traditiegetrouw komen hier veel mensen uit Roden en omgeving op af, wat het moeilijk maakt om binnen de bestaande maatregelen alles in goede banen te leiden. De scholenoptocht gaat wél door. Met de Vereniging voor Volksvermaken wordt nog gekeken naar een andere starttijd. Ook de kermis gaat door, waarbij het gesprek nog gaande is over de locatie.

 
"Dit is een grote teleurstelling", zegt Lammert Kalfsbeek, voorzitter van de Vereniging voor Volksvermaken in Roden tegen RTV Drenthe

 

"De Rodermarkt is een evenement dat veel publiek trekt, ook vanuit de omgeving. Het heeft een grote aantrekkingskracht. Daarom is het nu afgeblazen", zegt Kalfsbeek. Hij zag zelf best mogelijkheden om het door te laten gaan. "We hadden kunnen wachten tot 25 september, als er mogelijk coronaversoepelingen zouden worden aangekondigd. Daarna hadden we op het laatste moment kunnen afschalen."

 

'Overal worden evenementen gehouden'

"Overal in het land zie je dat er evenementen worden georganiseerd", vervolgt Kalfsbeek. "Dat kan wel op een verantwoorde manier. Maar het college vindt blijkbaar van niet. Ik denk dat we nu toch ons weer open moeten gaan stellen naar de wereld."

Waar de Nacht van Roden, de paardenmarkt en de kortebaandraverijen niet doorgaan, gaan de kermis en een kleine versie van de Rodermarktparade wel door. In de parade doen alleen scholen met versierde wagens mee.

 

'We hebben al zo'n zware tijd'

Voor de Vereniging voor Volksvermaken heeft het afblazen van de Rodermarkt geen gevolgen. "Wij gaan gewoon door met het organiseren van evenementen voor de inwoners van Roden. Maar voor jaarbeurs NoorderExpo, de horeca en andere ondernemers is dit mogelijk lastiger. Zij hebben al een zware tijd en dan wordt hen dit evenement ook nog ontnomen."

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Heeft u tips voor Ditisroden? Stuur uw tips,foto's via WhatsApp, 06-248 302 37
en voeg dit nummer als contact toe aan uw telefoon.