1 op de 28 Drentse middelbare scholieren doet aan sexting


 


1 op de 28 middelbare scholieren uit de provincie Drenthe doet aan sexting (3,7%). Hiermee zijn Drentse leerlingen iets actiever met sexting dan landelijk gemiddeld (3,5%). Dit concludeert VPNGids.nl op basis van de meest recente sexting-cijfers van GGD’s en het CBS, in verband met de Dag van de Seksuele Gezondheid op 4 september. 


 


In de gemeente Aa en Hunze doen Drentse jongeren het vaakst aan sexting, namelijk 1 op de 17 middelbare scholieren. In Hoogeveen stuurt 1 op de 59 pubers seksueel getinte berichtjes of foto’s naar anderen, het minst van alle Drentse gemeenten. En 2,3% van de middelbare scholieren in Noordenveld doet aan sexting.


 


Sterke regionale verschillen 
In Groningen doen de meeste middelbare scholieren aan sexting: 1 op de 20. Ook bij de GGD Amsterdam en in de Gooi en Vechtstreek geven scholieren regelmatig aan dat ze aan sexting doen (1 op de 22). De GGD IJsselland sprak de minste jongeren die wel eens seksueel getinte berichtjes of foto’s sturen naar anderen (1 op de 46). 


 


Tussen Nederlandse gemeenten bestaan grote verschillen. Jongeren uit Enkhuizen, die vallen onder de GGD Hollands-Noorden, spannen de kroon: van hen doet 8,2% aan sexting. Dat komt neer op 1 op de 13 leerlingen of ruim 2 per middelbare schoolklas. In sommige andere gemeenten wordt niet of nauwelijks aan sexting gedaan, waaronder in Mook en Middelaar, Hardinxveld-Giessendam en Druten.


 


Meisjes doen meer aan sexting dan jongens
Nederlandse meisjes geven iets vaker aan dat ze seksueel getinte berichtjes en foto’s sturen (3,7%) dan jongens (3,2%). Ook per opleidingsniveau zijn er grote verschillen in hoe vaak er aan sexting wordt gedaan. Op het vmbo stuurt 1 op de 23 leerlingen seksueel getinte berichtjes, terwijl op de havo 1 op de 32 het doet en op het vwo slechts 1 op de 50.