Het toekennen van de Unesco-werelderfgoedstatus aan de Koloniën van Weldadigheid zorgt voor topdrukte. Zo ook bij het gevangenismuseum in Veenhuizen. 'We moeten soms helaas wel 'nee' verkopen', legt Marjolein Bos van de afdeling Marketing & Communicatie uit.


 


'We krijgen veel mailtjes en telefoontjes van mensen die toch hopen nog te kunnen komen. Tegen hen zeggen we: Hou onze website in de gaten. Soms zijn er nog wat annuleringen, dan kunnen we nog wat bezoekers kwijt. Maar anders moeten we het advies geven om één of twee dagen later te komen', zegt Bos tegen RTV Drenthe.


 


In Veenhuizen verwacht men niet dat het zo druk blijft als nu. 'We hopen dat het een beetje een middenweg wordt. Het zal echt wel meer mensen naar de Koloniën van Weldadigheid lokken. Zo'n werelderfgoedstatus is geweldig natuurlijk, maar we willen er wel op een goede en verantwoorde manier mee omgaan en kijken hoe we die bezoekers kunnen opvangen.'

 


Op de bonnefooi

Bezoekers die op de bonnefooi naar Veenhuizen kwamen, hadden zondag pech. Een van hen is Annegreet Tidmarsh. Zij staat samen met een vriendin uit Zeijen bij de ingang.


Volgens Tidmarsh leeft de Unesco-status op het moment erg in Engeland, waar ze woont. Zo kreeg Liverpool de status, maar dreigde Stonehenge die te verliezen vanwege de uitbreiding van een weg. Het leek haar daarom een mooie kans om dit weekend een nieuwe Unesco-aanwinst te bezoeken. 'Natuurlijk helemaal niet goed bij nagedacht dat we hadden moeten boeken. Wij dachten: we gaan er even heen om rond te kijken.'

 


'Komen waarschijnlijk wel terug'

Voor nu zit er niets anders op dan het museum over te slaan. Ze gaan eerst lunchen en het gebouw van de buitenkant bestuderen. 'We komen waarschijnlijk wel terug', vertelt ze, 'want het is wel interessant om in het museum te kijken.' Bron RTV Noord.