Vrijdags betekent weer tijd voor een nieuwe 'Hoe gaat het nu met?' Deze week een mooi verhaal van bERT Solo. Hoe was de coronatijd voor een zanger?

Hoe gaat het nu met jou?
"Ik heb het best pittig gehad. Mensen entertainen werkte voor mij als een soort verslaving en dat viel 1 1/2 jaar plotseling weg. Ik moest echt ervan afkicken. Om toch iets van adrenaline aan te maken ben ik gaan rennen. Dat gaf me wel weer een kleine boost."

Kun je jezelf voorstellen aan de lezers?
"Ik ben Bert Sturing. als 18-jarige, enigszins verlegen jongen, met m'n vader meegegaan naar het mannenkoor in Zuidhorn, dat ging gelijktijdig met het zingen in mn 1e bandje. Vele bandjes en mooie avonturen verder belande ik uiteindelijk bij de coverband Xclusive. Ik heb een lieve vrouw, zoon Jeroen en dochter Marlein, hond Broes + 2 katten."

Hoe was de coronatijd voor jou tot nu toe?
"Aangezien ik een gevoelsmens ben heb ik dankzij de corona best een zwarte en zware periode achter de rug. Trek mij het leed van vele mensen aan en kan daar best behoorlijk neerslachtig van worden. Blij dat ik familie om mij heen heb die mij begrijpen en mij in dalen eruit kunnen halen. Het zingen heeft voor mij vele deuren geopend en heeft mijn persoonlijkheid gelift..Het is fijn om je welkom te voelen tussen de mensen. Tijdens een feestje komen er krachten vrij die mij weer naar een hoger level tillen."

Hoe lang zing je al en hoe is de naam Solo ontstaan?
" Ik zing al best lang. vanaf mn 18e voor het eerst in het openbaar via het Zuidhorns mannenkoor, demobandjes inzingen tijdens mijn gitaarlessen in Groningen. vele coverbandjes volgden. Blues, Rock&Roll, gitaarrock en allround coverbands passeerden de revue. In 2011 zong ik nog in de band Xclusive. Mede door de economische recessie liepen de optredens terug en begon het gemor binnen de band. Ik besloot te stoppen met het zingen in bandjes. En zij letterlijk hardop Bert gaat solo.. later die avond mn domeinnaam Bertsolo.nl gecheckt en vastgelegd. De soloartiest bERT Solo was geboren! de bERT met kleine b is ontstaan door een mail met capslock aan te beantwoorden. Ik vond het wel stoer staan en dacht dat mijn naam daardoor beter bleef hangen bij de mensen. Zoiets als P!nk met een uitroepteken."

Wat doe je naast het zingen?
"Heb altijd al geprobeerd het zingen te combineren met mn liefde voor het groen . Ik ben dan ook al jaren hovenier en tuinontwerper. Sinds 3 jaar ontwerp ik met 3d technieken voor mijn ontwerpbureau Tuinstylist.com. Ook ben ik daarnaast nog 4 dagen per week werkzaam bij hoveniersbedrijf GGB Tuincompleet."

Corona maakt creatief, wat heb jij bedacht om de coronatijd door te komen?
" Ik heb de coronade bedacht. Een soort serenade in coronatijd. Middels een draadloze speaker op een Trolleywagentje kan ik overal en nergens zingen. Zo kan ik plotseling al zingend met m'n orkestbanden achter een schuttingdeur staan te zingen om de jarige te verassen. De reacties zijn overweldigend. Ook ben ik te boeken bij bv verzorgingstehuizen, waar ik aangepast nostalgisch repertoire live ten gehore kan brengen. Zelfs binnen in enkele tehuizen gezongen met mondkapje op. In het begin deed ik dat pro deo... niet wetend dat de corona periode zo lang zou duren. Ook heb ik een solo kroegentocht gedaan waarbij ik live op facebook ging en contact had met een handje vol fans en de kroegbaas contact had met z'n stamgasten. Heel apart om alleen in een kroeg te staan te zingen met een dansende feestvierende kroegbaas in een lege ruimte. Gelukkig heb ik inmiddels enkele tuinfeestje kunnen verzorgen en merk ik dat de mensen in de startblokken staan om te feesten als nooit te voren. Ook heb ik dankzij Corona meer om me heen kunnen kijken en meer van de kleine dingen kunnen genieten. Merk dat vrienden en familie ook heel erg belangrijk zijn. Die stonden lang niet altijd op de 1e plek."

Aan wie mogen we namens jou deze vraag doorstellen?
"Je mag de vragen doorspelen aan Melissa Smilda"

Coby van Zanten©️