Burgemeester Klaas Smid: 'Unesco-status kroon op het werk'


 


"Dit voelt goed", zegt burgemeester Klaas Smid van Noordenveld tegen RTV Drenthe. "Zoals Cees Bijl eerder al aangaf: het was als fietsen in de gele trui in de laatste etappe op de Champs-Élysées, we moesten alleen nog finishen. Dat is nu gelukt."


 


Smid zat in Veenhuizen in hotel Bitter en Zoet te kijken naar de vergadering in China. "Het was nog even spannend. Ik ben blij dat de voorzitter besloot de principiële discussie voor ons af te breken, waardoor wij nog aan de beurt kwamen."


 


"Dit is de kroon op het werk. Er is de afgelopen jaren zoveel goed werk verricht", zegt Smid. De Unesco-status zorgt ook voor nieuwe verplichtingen. "We blijven als zeven Koloniën samenwerken, we werken aan een marketingplan om de Koloniën echt op de kaart te zetten. Het behoort nu tot een van de unieke gebieden op de wereld. We gaan dat verhaal van het landschap en die bijzondere geschiedenis vertellen. Het gaat over thema's die nog steeds relevant zijn."


 


Met zijn pensioen in zicht haalde gedeputeerde Cees Bijl als voorzitter van de stuurgroep de Unesco-status binnen voor de Koloniën van Weldadigheid. "Ik ben blij dat het gelukt is. Het is ooit begonnen bij Hans van der Laan (toen burgemeester van Noordenveld, nam het initiatief om de Unesco-status te krijgen) en nu 18 jaar later is het binnen. Voor Drenthe is dit fantastisch."


 


De ervaren bestuurder noemt het hele nominatie proces 'heel bijzonder'. "Ik kwam er vijf jaar geleden redelijk blanco in", zegt hij. "Maar het is bijzonder hoe de samenwerking is gegaan met alle overheden. Je ziet de verschillende bestuursstijlen in bijvoorbeeld België. We zijn een soort familie geworden. Het is nu zaak om die band te gebruiken en dit wat we nu hebben neergezet uit te bouwen."


 


Burgemeester Klaas Smid , oud-burgemeester Hans vd Laan en Cees Bijl (gedeputeerd provincie Drenthe) hijsen samen de vlag Foto's rechten Provincie Drenthe