Besluit Veenhuizen als Werelderfgoed


 


Op 4 juni jl. publiceerde UNESCO een positief advies om de Koloniën van Weldadigheid te erkennen als UNESCO Werelderfgoed. Veenhuizen is een van de vier Koloniën.


 


Aanstaande zondag 25 juli valt het definitieve besluit of de Koloniën van Weldadigheid echt op de Werelderfgoedlijst komen te staan.


 


Het adviesrapport ICOMOS bevestigt de essentie en de wereldwijde uitzonderlijke en universele waarde van de Koloniën van Weldadigheid. Het bijzondere, indrukwekkende en breed- opgezette sociaal experiment van armoedebestrijding met binnenlandse landbouwkoloniën zal volgens het adviesrapport onder voorwaarden (o.a. opnemen van bufferzones) moeten worden opgenomen in de wereld UNESCO- Werelderfgoedlijst.
Het definitieve besluit volgt aanstaande zondag. Het comité van UNESCO vergadert dan in Fuzhou (China). De vergadering is live te volgen vanaf 13:30 uur tot 15:30 uur voor alle geïnteresseerden, via de volgende links www.werelderfgoed.tv  en
https://whc.unesco.org/en/sessions/44com/  . Op de agenda staan meerdere bespreekpunten.


 


De Koloniën van Weldadigheid worden besproken onder punt 5 en komt naar verwachting
rond 14:30 uur als bespreekpunt aan de beurt.
Gedeputeerde Cees Bijl tevens voorzitter van de Nederlands- Vlaams stuurgroep en Burgemeester Klaas Smid volgen online met de werkgroep de vergadering van het comité van UNESCO. De werkgroep Koloniën van Weldadigheid, enkele genodigden en burgemeester Klaas Smid komen bijeen in Hotel Restaurant Bitter en Zoet in Veenhuizen.


 


De middag heeft bij een positief besluit ook een officieel momentje. Burgemeester Klaas Smid en Gedeputeerde Cees Bijl zullen rond 16:30 uur twee vlaggen van de Koloniën van  Weldadigheid en UNESCO Nederland in de top hijsen.


 


Ondernemerskring Veenhuizen heet u van harte welkom om de vergadering online live te volgen en samen het langverwachte besluit te onthalen