-
Moet ik belasting betalen over kansspel winst?
19.Jul.2021

De gemiddelde Nederlander is niet vies van een kansspel op zijn tijd. Zo nemen sommige mensen met enige regelmaat deel aan een loterij. Het kan ook zijn dat je zo nu en dan speelt in een (online) casino. Als je wint met een kansspel kan dit je een leuk geldbedrag opleveren. Heb je veel geld gewonnen met en kansspel? Dan moet je hier mogelijk belasting over betalen. Helaas weten veel mensen niet hoe dit precies zit. Daarom vertellen wij jou in deze tekst alles wat je moet weten over kansspel belasting.Ondergrens voor kansspelbelasting
Heb je nog niet eerder een kansspel gespeeld? Dan wil je mogelijk eerst weten hoe het zit met de belasting voordat je hieraan begint. Je moet weten dat je niet altijd belasting betaalt als je een kansspel speelt. Nee, want er geldt in Nederland namelijk een ondergrens voor kansspelbelasting. Ben je in de prijzen gevallen bij een loterij, een ander kansspel of een prijsvraag en heb je hiermee minder dan 449 euro gewonnen? Dan betaal je geen kansspelbelasting over dit bedrag.Meer gewonnen dan 449 euro?
Het komt regelmatig voor dat mensen meer winnen dan 449 euro met een (online) kansspel. Heb je minimaal 450 euro gewonnen met een Nederlands kansspel? Dan betaal je kansspelbelasting over het gehele bedrag dat je gewonnen hebt. Omdat je het spel speelde bij een aanbieder die in Nederland gevestigd is, ben je hier niet zelf verantwoordelijk voor. De Nederlandse organisator van het spel doet namelijk aangifte voor jou en draagt de kansspelbelasting af aan de Belastingdienst. De nettoprijs valt hierdoor vaak lager uit. Over bedragen vanaf 450 euro wordt overigens 30,1 procent kansspelbelasting in rekening gebracht.Bij buitenlandse kansspelen gaat dit iets anders in zijn werk. Wanneer we spreken van een buitenlands kansspel? Als de aanbieder ervan buiten Nederland gevestigd is. Als dit het geval is, moet je zelf aangifte doen. Je bent ook zelf verantwoordelijk voor het betalen van de belasting. Heb je deelgenomen aan een online kansspel? Dan moet je aangifte doen als je in een kalendermaand meer gewonnen hebt dan je hebt ingezet. Vanaf 1 oktober betaal je overigens geen kansspelbelasting meer als je geld wint bij een online kansspel. Vanaf deze datum wordt er namelijk een wijziging doorgevoerd in de Wet op kansspelbelasting.

Heeft u tips voor Ditisroden? Stuur uw tips,foto's via WhatsApp, 06-248 302 37
en voeg dit nummer als contact toe aan uw telefoon.