Dinsdag 13 juli mogen bewoners en bestuurders van de gemeenten Noordenveld en Wester­kwartier en gedeputeerde Tjisse Stelpstra van de provincie Drenthe op de burgemeesters­stoel hun visie op de toekomst geven. Ze doen dat in het kader van de SDG-ToerMee, waarbij een klassieke bus rondrijdt om dromen en ideeën voor 2030 in kaart te brengen. 


 


Zou u het meteen weten? Heeft u dromen of plannen voor uw gemeente? Wat zou u veranderen in uw leefomgeving? Op dat soort vragen mogen inwoners van Noordenveld en Westerkwartier een antwoord geven. De sessies moeten leiden tot een nog groter engagement en concrete duurzaamheids­plannen in de gemeenten.   


 


Aanleiding is dat Noordenveld en Westerkwartier Global Goal gemeenten zijn geworden. De provincie Drenthe is bovendien de allereerste SDG-provincie. 


De Global Goals zijn synoniem voor de Duurzame Ontwikkelingsdoelen of SDG’s. Die 17 doelen zijn in 2015 door alle landen van de Verenigde Naties afgesproken op weg naar een betere en eerlijkere wereld in 2030. De twee gemeenten en de provincie hebben de duurzame doelen gekozen als kompas voor hun beleidsontwikkeling. 


Om te vieren dat de gemeenten en de provincie die doelen omarmen, en om de ambities scherp te krijgen, bezoekt een klassieke SDG-bus beide gemeenten. Ze doet dat in het kader van een landelijke SDG-toer langs gemeenten en plekken die duurzaamheid een warm hart toedragen. Door onverwachte gesprekken en ontmoetingen in de bus, kunnen inwoners, ondernemers en bestuurders nog een tandje hoger schakelen. 


 


De reis volgende week dinsdag start in de ochtend in Veenhuizen waar directeur Peter Scholten van de Eerste Wijk met lokale inwoners en ondernemers als Bitter en Zoet, Maallust, Kaaslust en Piepers en Paupers hun gedroomde routekaart naar de toekomst zal uitzetten. Ze gebruiken daarbij de SDG’s om zeker te zijn dat ze alle belangrijke thema’s afvinken.


Om 11:30 uur schuiven gedeputeerde Tjisse Stelpstra en de Commissaris van de Koning Jetta Klijnsma aan om officieel de overeenkomst te ondertekenen om SDG-provincie te worden.


 


Daarna rijdt de SDG-bus door naar de gemeentehuizen van Noordenveld en Westerkwartier. Burgemeesters en wethouders stappen rond de middag op de ‘Driver’s Seat’ van de SDG-bus. Daar mogen ze hun gewenste bestemming voor 2030 delen. 


Ze krijgen de kans om te praten over hun dromen en in te vertellen waarom ze duurzaamheid nastreven. Omdat ambities weinig waard zijn zonder duidelijke stappen, wordt er samen met bewoners en ondernemers uit de gemeente in de bus een routekaart uitgewerkt om de dromen en plannen waar te maken. 


 


Over drie maanden kunnen betrokkenen dan kijken wat er ook effectief gelukt is. Zo kunnen de ontmoetingen van komende week een keerpunt betekenen in de lokale geschiedenis. Want iedereen zal het merken: de gemeenten zullen duurzamer worden. 


 


Vanaf 13:30 uur zal de SDG-bus nog enige tijd bewoners op de stoel van de burgemeester te vragen naar hun visie voor de toekomst. 


 


Wil je aanwezig zijn, er zijn nog een paar plaatsen.  Stuur dan een berichtje naar Anita van der Noord: anitavandernoord@gmail.com


 


Foto's fotograaf Tim van Veen