Deze week stelden we de vraag aan Thea Heddema uit Roderwolde, varkensboerin van Het Onlander Varken. Benieuwd naar haar verhaal!

Hoe gaat het nu met jou? 
"Prima"

Kun je jezelf voorstellen aan de lezers? 
"Mijn naam is Thea Heddema, varkensboerin van Het Onlander Varken. Van onze buitenvarkens maak ik droge worsten en Zuid Europese charcuterieproducten, zoals Chorizo, ‘Nduja (een pikante smeerbare worst uit Calabrië), gedroogde hammen, Coppa en Lomo (gedroogde lende)."

Hoe was de coronatijd voor jou tot nu toe?
"Het afgelopen jaar hebben wij, buiten de winkels die onze charcuterie producten verkopen, weinig verkocht. Veel (boeren)streekmarkten gingen vanwege de Corona helaas ook niet door. Hierdoor hebben wij minder van onze varkens verwerkt, vergeleken met het jaar ervoor."

Ik begreep van Joris Brouwer dat je een bed en breakfast bent gestart? Vertel? 
"Aangezien wij het het afgelopen jaar minder druk met de varkens hebben gehad, hebben wij een B&B naast ons huis gebouwd. In mei zijn de eerste gasten gekomen en het loopt hartstikke goed!"

Ik zag ook iets voorbij komen over paarden omgeruild voor varkens? Benieuwd naar dat verhaal...
"Toen wij in 2007 in Roderwolde kwamen wonen zijn we met een kleinschalige pensionstal voor paarden begonnen. Klanten konden hun paard bij ons stallen en wij deden de verzorging. Wij hadden ongeveer 14 paarden op stal. De laatste jaren werd het werk te zwaar voor mij en zijn we begonnen met het houden van buitenvarkens. We hebben van een kennis een zeug met 11 biggen overgenomen en zijn begonnen. In Amsterdam heb een opleiding Charcuterie gevolgd en ben zelf recepturen gaan bedenken. In het najaar van 2018 hebben wij ons eerste varken verwerkt tot diverse producten, zoals droge worsten, gedroogde ham, Pancetta en Coppa."

Aan wie mogen we deze vraag doorstellen? 
"Maurits en Jessica Tepper van de Eytemaheert in Roderwolde."

Coby van Zanten©️