Gemeente werkt samen met inwoners aan de route naar een aardgasvrij Noordenveld



De Warmtevisie Noordenveld toont per wijk mogelijke alternatieven om warmte op te wekken. Gemeente Noordenveld wil van het aardgas af en overstappen op hernieuwbare, schone energie. Dat past bij de ambitie van een klimaatneutraal Noordenveld in 2040. De Warmtevisie geeft geen antwoord op alle vragen. Dat blijkt uit de zienswijzen die tijdens de inspraakperiode binnenkwamen. De Warmtevisie gaat met deze zienswijzen naar de gemeenteraad van Noordenveld voor vaststelling.


 


Warmtevisie Noordenveld


Tijdens de inspraakperiode van 29 maart tot 10 mei konden inwoners per brief, e-mail of in een gesprek laten weten wat zij van de concept Warmtevisie Noordenveld vinden. Het college heeft de binnengekomen reacties beantwoord in een eindverslag. Dit verslag gaat met de definitieve Warmtevisie Noordenveld naar de gemeenteraad. De gemeenteraad bespreekt deze op 7 juli. Vaststelling ervan staat gepland na de zomervakantie.


 


Gemeente en inwoners bekijken samen de vervolgstappen


Veel inwoners hebben vragen over de uitvoering van de warmtevisie. Hoe blijft het betaalbaar? Wie bepaalt uiteindelijk wat er in een woning gebeurt? Is het wel realistisch om in 2030 in sommige wijken al van het aardgas af te zijn? De warmtevisie biedt nog niet op al deze vragen een antwoord.


 


Naar aanleiding van de binnengekomen zienswijzen heeft de gemeente duidelijker opgeschreven dat de warmtevisie maar een eerste stap is. In de warmtevisie staan dorpen en wijken voor 2030 in de planning. Dit houdt in dat de gemeente hier als eerste samen met inwoners aan de slag gaat. Ze bekijken de stappen die gezet kunnen worden en wat er daarna nodig is voor een aardgasvrije toekomst. Samen met de bewoners van de dorpen en wijken worden hiervoor wijkuitvoeringsplannen gemaakt.


 


Kirsten Ipema, wethouder Duurzaamheid: De warmtevisie is een belangrijke stap richting een duurzame toekomst. In de reacties lezen we veel dezelfde vragen en zorgen. Daar hebben we alle begrip voor. De warmtetransitie is een grote operatie, met nog veel onzekerheden. We kunnen en willen mensen niet dwingen om van het aardgas af te gaan. De volgende stap is dat we met inwoners wijkuitvoeringsplannen maken. Hierin bekijken we wat huiseigenaren nodig hebben om gasvrij te worden. En hoe wij hen als gemeente hierbij ondersteunen en faciliteren.”