-
Westerkwartier verbiedt coffeeshop in Zevenhuizen
8.Jun.2021
De gemeente Westerkwartier verbiedt de komst van een coffeeshop bij voormalig discotheek Pruim in Zevenhuizen. Dat blijkt uit het voorlopig coffeeshopbeleid dat maandag is gepubliceerd, meldt RTV Noord.

‘In de gemeente Westerkwartier zijn coffeeshops niet toegestaan’, aldus het college van burgemeester & wethouders in de publicatie. Het beleid geldt vanaf vandaag, dinsdag 8 juni.

Hoewel de vergunningsaanvraag voor de coffeeshop in Zevenhuizen eerder is ingediend, wordt die toch getoetst aan het nieuwe beleid.

 

 

'Past niet in het Westerkwartier'

Het college vindt een coffeeshop in een van de dorpskernen ‘niet passend bij het karakter van de gemeente Westerkwartier’. De gemeente wil voorkomen dat jongeren in aanraking komen met softdrugs.

'Het zijn kleine kernen', zegt burgemeester Ard van der Tuuk. 'De dynamiek van de grote stad ontbreekt. Wij vinden dat je die niet moet belasten met een coffeeshop.'

 

Vergunningsaanvraag voor coffeeshop

Een vergunningsaanvraag voor een coffeeshop in de oude snackbar bij Pruim in Zevenhuizen zorgde onlangs voor onrust in de gemeente. Het beleid wat betreft de verkoop van softdrugs was na de herindeling niet geharmoniseerd.

De voormalige gemeenten Leek, Zuidhorn, Marum en Grootegast voerden de zogenaamde ‘nul-optie’ als beleid. Dat betekent dat coffeeshops verboden zijn. De gemeente Westerkwartier neemt die nul-optie over.

 

 

Blij mens

CDA-raadslid Jan Willem Slotema is opgelucht. ‘Ik ben een blij mens. Dit zorgt hopelijk voor vertrouwen.’

Slotema woonde 35 jaar in Zevenhuizen en heeft nu een huis net buiten de kern. Hij kreeg de afgelopen tijd veel vragen van dorpelingen. ‘Die rotte kies in de vorm van Pruim is nog niet weg. Zou dit er ook nog bij komen? Gelukkig kan met dit beleid de rust terugkeren’, zegt het raadslid.

Het nieuwe coffeeshopbeleid geldt in ieder geval voor de komende twee jaar.

Heeft u tips voor Ditisroden? Stuur uw tips,foto's via WhatsApp, 06-248 302 37
en voeg dit nummer als contact toe aan uw telefoon.