Kijken wat er mogelijk is. Dat is simpelweg het devies voor organisatoren van feesten en evenementen in heel Nederland. Wat te denken van de Peizer Jaarmarkt. 


En waarom ook eigenlijk niet? De organisator hebben het geluk dat de Peizer evenement pas over enige tijd op de planning staan. De Peizer Jaarmarkt staat gepland op 21 augustus.


 


Richard Veurman (foto) staat er in ieder geval een stuk relaxter bij dan vorig jaar. Toen was het tot op het laatste moment spannend of de afgeschaalde activiteiten (een kleine kermis en een groot terras met livemuziek) wel doorgang konden vinden in Peize.


 


"De coronatijd heeft ons in ieder geval iets positiefs gebracht", blikt hij terug. "Voor het eerst organiseerden wij de Zomerfeesten op het evenemententerrein. Het beviel de betrokken horeca en de bezoekers uitstekend."


 


Het is dan ook niet verwonderlijk dat de feesten in Peize nogmaals op het evenemententerrein achter de zo karakteristieke molen zullen plaatsvinden. "We hopen hier weer een kermis te kunnen neerzetten en een jaarmarkt te organiseren. Daarbij denken wij tussen de 60 en 80 kramen te kunnen plaatsen."


 


In Peize loopt Volksvermaken iets meer risico om tegen een financiële tegenvaller aan te lopen. "De artiesten leggen we al vast en zo zijn er nog meer dingen die je nu al moet regelen", zegt Veurman. "Gelukkig kunnen we als vereniging buigen op 1100 betalende leden. Zelfs in coronatijd, waarin we nauwelijks iets organiseerden, zijn we gegroeid. En ook onze sponsoren blijven ons trouw, terwijl zij het zeker niet makkelijk hebben."


 


Een plan B is er in beide gevallen wel. "We hebben, naast de vergunning aanvraag, ook een coronaplan ingediend", zegt Veurman.


 


Hoe dat 'iets doen' er precies uit komt te zien is dus nog de vraag. Veurman hoopt op meer mensen dan vorig jaar in Peize. "Al was het met 600 man heel gezellig hier", grijnst hij tegen RTV Drenthe.