‘Dertig tinten grijs van de Haagse School’. Dat is de titel van de expositie waarmee Museum Havezate Mensinge zich komende maanden presenteert. Het museum is vanaf vrijdag 11 juni weer geopend voor bezoekers. Op die dag wordt ook de Erfgoedroute – een initiatief in nauwe samenwerking met de horeca – officieel in gebruik genomen.

Wat is de Haagse School?
De Haagse School is een stroming van kunstschilders die in de negentiende eeuw een nieuwe richting insloegen. In de aanvankelijk sombere schilderijen domineert aanvankelijk het ‘levend grijs’. Later worden de kleuren, onder invloed van het impressionisme, veel losser en vrolijker. De nabloei van de Haagse School duurde voort tot ver in de twintigste eeuw.

Relatie tussen Mensinge en de Haagse School
In de lange gang van havezate Mensinge bevinden zich drie indrukwekkende tegeltableaus, gemaakt rond 1900 door de Porceleyne Fles in Delft. Het zijn afbeeldingen van de schilderijen van H.W. Mesdag, C. Springer en J.J. van de Sande Bakhuyzen. De tegeltableau’s zijn wellicht door de voormalige eigenaar van Mensinge, Jan Wilmsonn Kymmell geschonken aan zijn zoon Coenraad, die zelf kunstschilder was. De tegeltableau’s zijn aanleiding om schilderijen van de Haagse school uit de collectie van het Deventer Verhaal, naar Mensinge te halen. Mensinge’s Coenraad Kymmell schilderde zelf en was een fervent kunstliefhebber. Hij bracht veel tijd door op Mensinge, het buitenhuis van zijn familie. Misschien heeft hij zijn talent geërfd van zijn oudoom Anton van Rappard, zelf lid van de Haagse School. De expositie bestaat uit plm. 30 schilderijen uit de periode 1860 – 1900.

Openingstijden:
In de maand juni is Museum Havezate Mensinge geopend van vrijdag t/m zondag, vanaf 12.00 tot 16.30 uur. Vanaf juli gelden ruimere openingstijden.