In Roden heerst optimisme. Niet in de laatste plaats vanwege de uitspraak van Hugo de Jonge dat het best mogelijk is dat de 1,5-meterregel er per 1 september afgaat. "We gaan sowieso meer doen dan vorig jaar", vertelt Lammert Kalfsbeek aan RTV Drenthe. "Toen hadden we feitelijk alleen de kermis, want het grote terras ging niet door. Nu hopen we op een warenmarkt en een paardenmarkt. En misschien zelfs nog de Rodermarktparade en de Kortebaandraverijen."


 


De Jaarbeurs van het Noorden (ook bekend als de NoorderExpo) vindt in Roden wel jaarlijks op een afgesloten terrein plaats. "De verwachting is dat de Jaarbeurs ook iets organiseert", zegt Kalfsbeek. "Dat gerucht gaat althans." Dat zou dan betekenen dat de kermis dit jaar niet (net als vorig jaar) op het afgesloten evenemententerrein in Roden kan worden gehouden.


 


Optimisme of niet, met corona weet je het nooit. Voor Volksvermaken Roden is het gelukkig niet moeilijk om evenementen eventueel af te schalen. "Wij hoeven eerlijk gezegd niet zoveel van tevoren vast te leggen", zegt Kalfsbeek. "Hooguit wat kraampjes van de warenmarkt, maar ook dat kan snel worden afgezegd. De Kortebaandraverijen worden vanuit de bond geregeld. Daar hoeven wij niet veel voor te doen. Mochten de bouwploegen voor de Rodermarktparade besluiten tóch nog te willen bouwen, dan moeten we voor materiaal zorgen."


 


Kalfsbeek lijkt het allemaal wel goed te zien komen. "Ik ben positief, maar ook realistisch. Het kan zijn dat we moeten afschalen. Maar dat hoop ik toch niet. Het zou toch mooi zijn dat we zonder mondkapje en zonder afstand weer feest kunnen vieren? Eindelijk weer terug naar normaal," laat hij weten aan RTV Drenthe.