Nu de bibliotheken in Noordenveld weer open zijn, is ook het Taalhuis weer actief in de bibliotheek. Iedereen die geholpen wil worden met taal, rekenen of werken met de computer kan (na afspraak) op woensdagmiddag weer terecht in de bibliotheek in Roden.


 


Gemma Groot Koerkamp, de nieuwe aanjager op taalgebied in de gemeente Noordenveld, is heel blij met deze ontwikkeling.  Sinds januari van dit jaar is zij betrokken bij het Taalhuis Noordenveld, maar door corona is ze in het taalhuis zelf nog nooit binnen geweest.


 


“Het Taalhuis is erg belangrijk. Cijfers laten zien dat bijna één op de veertien inwoners van Noordenveld moeite heeft met lezen, schrijven, rekenen en werken met de computer. Zij begrijpen bijvoorbeeld brieven van instanties niet goed en kunnen hun kinderen niet helpen met schoolopdrachten. Het gaat erom dat zij zo goed mogelijk begeleid worden om hun vaardigheden te verbeteren”, zegt Gemma. Zij ondersteunt Adri Carmio van het Alfa College, die het Taalhuis coördineert.


 


Gemma zorgt er ook voor dat verschillende organisaties die zich in Noordenveld bezighouden met laaggeletterdheid elkaar kennen en samenwerken. Ze werkte vroeger als journalist en programmamaker bij RTV Drenthe en is al jaren professioneel met taal bezig. Door haar huidige werk merkt ze elke keer weer dat taal het toegangsmiddel voor alles is. “Als je geen etiketten kunt lezen, niet kan mailen of niet begrijpt wat de dokter eigenlijk zegt, is het leven niet zo gemakkelijk. Veel mensen schamen zich daar ook voor. Ik hoop dat ik hen kan motiveren om in het Taalhuis aan de slag te gaan.” 


 


Adri Carmio is (op afspraak) elke woensdag tussen 14.00 en 15.00 uur in het Taalhuis in de bibliotheek in Roden aanwezig. Zij is ook bereikbaar via: a.carmio-volny@alfa-college.nl  / 06 18187546. Het Taalhuis Noordenveld is een samenwerking tussen Biblionet Drenthe, Stichting Lezen en Schrijven, de gemeente Noordenveld, het Alfa College, Welzijn in Noordenveld en andere lokale partners. Het Taalhuis is bedoeld voor Nederlanders en medelanders beter willen leren lezen, schrijven, rekenen of werken met een computer.