Met de zon die zon die steeds vaker begint te schijnen en de zomer in aantocht, komt ook het rosé seizoen eraan. Een glas rosé kan eigenlijk altijd, maar door velen wordt de wijn toch als zomers drankje beschouwd. Op een gezellig terras in de zon is dit populaire drankje dan ook onmisbaar maar ook kan de wijn een geweldige aanvulling zijn bij een heerlijk diner. Rosé is er in allerlei verschillende soorten en kleuren variërend van zoet tot droog en van donker tot licht. Alles wat je over dit heerlijke drankje moet weten voor het rosé seizoen echt begint, lees je in deze blog.


 


De kleur van rosé wijn


Door velen wordt gedacht dat rosé wijn een mix is van witte en rode wijn, dit is meestal niet het geval. In Europa is het met uitzondering van de Champagne streek zelfs verboden om rosé wijn op deze manier te maken. De wijn wordt gemaakt van blauwe druiven waarbij de schil van de druiven de kleur aan de wijn geeft, het sap uit de druiven is namelijk vrijwel kleurloos. Door het kleurloze sap in contact te brengen met de blauwe druiven, verkleurt het sap. Hoe langer het contact tussen beide, hoe donker de wijn uiteindelijk wordt. De wijnboer bepaalt dus de intensiteit van de kleur. Vervolgens wordt de wijn zonder schillen overgegoten in stalen tanks en gist het sap net zoals een witte wijn en ontstaat er een heerlijke rosé wijn. Wil je meer informatie bekijken over de kleur van rosé wijnen? Bezoek dan de website van Wijnspecialist. Op Wijnspecialist.nl vindt je meer informatie en mocht je nog vragen hebben dan kan je deze stellen via de speciale chat!


 


De smaak van rosé wijn


De duur van het contact tussen het sap en de druivenschillen bepaalt de kleur van rosé wijn maar draagt ook bij aan de intensiteit van de smaak. Daarnaast speelt ook het druivenras waarvan de rosé wijn wordt gemaakt een grote rol. Vaak bestaat rosé uit een mengsel van verschillende druiven. De meest gebruikte druivensoorten zijn Grenache, Syrah, Sangiovese, Mourvedre, Tempranilo , Cinsault en Pinot Noir. Rosé wijnen worden op verschillende plekken geproduceerd.


De grootste producten van rosé wijn zijn Frankrijk, Spanje en Italië. Het meest populair zijn de rosé wijnen uit de Provence in Frankrijk. Deze wijnen zijn zalmroze van kleur, licht van smaak met body en kruidigheid. Ook komen er heerlijke rosé wijnen uit onder andere Zuid-Amerika, Portugal en Australië. De smaak van de wijn is van de verschillende genoemde factoren afhankelijk en kan dan ook verschillende kanten op gaan. Er zijn rosé wijnen variërend van zoet tot droog en rosé wijnen met smaken van rijp rood fruit of frisse citrus tonen tot rosé wijnen met meer kruidige tonen. De kleur van de rosé wijn bepaalt overigens niet of deze zoet of droog is. Dat heeft te maken met de duur van de vergisting waarbij de suiker wel of niet geheel uit de wijn verdwijnt. Een voorbeeld van zoete rosé wijnen zijn de Zinfandel rosé wijnen afkomstig uit de Verenigde Staten. Rosé wijnen uit Europa zijn over het algemeen droge wijnen.


 


Hoe drink je rosé?


Bij rosé wijn is het belangrijk om deze gekoeld en jong te drinken. De wijn is er niet bij gebaat wanneer je deze lang laat rijpen. Het is namelijk geen bewaarwijn die lang moet rijpen en ook ondergaat rosé wijn geen houtrijping om extra complexiteit te verkrijgen. Het is juist de bedoeling dat de wijn lekker fris, fruitig en sappig van smaak blijft. Laat de wijn daarom nooit langer dan een jaar leggen. Daarnaast is het belangrijk om rosé wijn goed gekoeld te drinken, zo komt de wijn het beste tot z’n recht.


 


Rosé combineren met eten


Rosé wordt door velen gezien als de ultieme wijn voor de zomer en is uitstekend geschikt als borrelwijn voor op het terras of bij u thuis in de tuin. De wijn is ook zeker geschikt om te schenken als wijn bij het eten. Er zijn natuurlijk verschillende stijlen rosé wijnen waardoor de wijn perfect is te combineren met uiteenlopende gerechten. Diverse wijnen passen uitstekend bij tapasgerechten of bij een heerlijke salade. Een lichtroze, droge rosé past uitstekend bij een frisse salade of gegrilde kip. Schenk een vollere donkere rosé wijn bij een lekkere pizza of pasta. Bij een zoet fruit dessert kun je een zoete rosé wijn schenken om de smaak van het fruit nog meer naar boven te halen.


Zoals je hebt kunnen lezen zijn rosé wijnen er in vele verschillende soorten en smaken. Ook zijn deze verkrijgbaar in verschillende prijsklassen. Het zomerseizoen is zeer geschikt om te proeven en te genieten van de verschillende soorten rosé wijnen bij je thuis of op het terras en uiteindelijk jouw ultieme rosé wijn voor de zomer van 2021 te kiezen!