Bianca's column - Er werd eerder deze week al een vreemde vogel in Roden op het dak gespot. Het was even puzzelen, maar het bleek te gaan om een nijlgans.


 


Bij het Leekstermeer kon men flamingo's spotten en in Peize wandelt een wolf rond. In Appelscha is een wolf doodgereden. Of het om een reu of een teef gaat, was nog niet duidelijk. Blijkbaar is dat lastig te zien bij wolven. 


 


De natuur trekt het dorp in. Is er voedselschaarste in de natuur of heeft het met klimaatverandering te maken? 


 


Wij hebben de laatste weken bezoek van een koppel reigers. Ik ga er van uit dat het een koppel is, ze werken duidelijk samen. De 1 zit op de uitkijk op het dak, terwijl de ander mijn vijver leeg rooft. Ik denk dat de buit later wel eerlijk verdeeld wordt. Ze komen meestal s morgens vroeg, zo rond half 7. De 1 staat op de schuur, de ander op de heg. De honden blaffen, maar de reigers lijken niet onder de indruk. Sterker nog, als ik ze weg probeer te jagen door als een idioot te staan zwaaien in de tuin, zwaaien ze nog net niet terug. Nu had ik mezelf ingelezen over reigers. Een net over mijn vijver is geen optie, ik vind dat niet mooi. Bij tuincentrum Roden ben ik gaan informeren naar andere alternatieven. Een heksenbal. Voor wie niet weet wat een heksenbal is: het is een grote zilveren bal, die je in je vijver kunt laten drijven. Reigers hebben hier een hekel aan en zijn er zelf bang voor. Ik heb een klein vijvertje, dus kies de kleinste heksenbal. Opgelost en het blijkt ook een leuke toevoeging in de tuin, een glanzende bal. Een aantal dagen heb ik de reigers niet meer gezien. Het is duidelijk dat het probleem is opgelost, ik voel mij slim. Maar van de week stond 1 van de 2 reigers weer op de rand van mijn vijver, op zijn dooie gemak zijn spiegelbeeld te bewonderen in de heksenbal. Hij kwam mij even vertellen dat hij de bal een leuke toevoeging vond voor aan zijn ontbijt tafel. Ik jaag hem weg en samen met zijn partner vliegen ze richting de Maatlanden. Lekker thuis uitbuiken. 1-0 voor de reigers. Ze zijn veel slimmer dan mij, dat is wel duidelijk. Nu moet ik op zoek naar een andere oplossing. Tot die tijd heb ik er een stoel overheen gezet. De reiger kan nu niet meer bij de vissen, wel kan hij even lekker in de tuin op de stoel gaan zitten. Het moet ook niet gekker worden.


 


Foto en bewerking Bianca van Dijk