In de jaren 80 kleiden we op school een asbakje voor moederdag. Dat deden we eigenlijk elk jaar tot de 6e klas. Kwam goed uit, mijn ouders rookten als schoorstenen. Maar ook niet-rokende ouders kregen een geverfd klompje klei, waar ze oprecht heel blij mee waren, handig voor sieraden of om een stukje zeep op te leggen.

Tegenwoordig lijkt het steeds moeilijker om moeder te verrassen en moet er iets gekocht worden. Terwijl het allemaal niet zo heel erg moeilijk is. Moeder wil een dagje rust en lekker aan haar eigen hobby's toekomen. Met een lekker kopje koffie even een netflix serie afkijken, een stukje haken of wat in de tuin werken. Lekker ontspannen! Kinderen weten dat en dus pakken ze vaak groots uit. Het begint smorgens al. Uitslapen doen moeders over het algemeen niet, maar goed, omdat het Moederdag is wil moeders de kinderen laten denken dat ze verrast is met het feit dat de kinderen er aan gedacht hebben dat het Moederdag is en dus blijft ze liggen en doet alsof ze nog diep slaapt. Ook al moet de heel nodig naar het toilet, ze blijft geduldig liggen.

Er zijn verontrustende geluiden te horen uit de keuken. Er valt een bord kapot en kind 1 schreeuwt tegen kind 2 dat ze zachtjes moet doen, anders wordt moeders wakker. Moeders blijft rustig in bed, zij heeft niets gehoord. Na 3 kwartier staat de keuken blauw van de rook, er is duidelijk brood verbrand, verbrande stukken worden van het brood gesneden en met veel boter is het niet eens meer te zien dat het brood verbrand is. Na lang wachten staan de kinderen vol verwachting naast het bed om moeders wakker te maken. Moeders is heel erg verrast en neemt het dienblad met het zelfgemaakt ontbijtje van de kinderen in ontvangst. Oh ja, in de gang ligt een plas jus d'orange meldt kind 1. Maar dat geeft niets, kind 2 heeft er al een hoopje toiletpapier op gelegd. Ik pak m'n cadeautjes uit: een zelfgemaakt schilderijtje en een beschilderd potje met wattenstaafjes. Heel mooi en super trots. Ondertussen wordt moeders ontbijtje op gegeten door de kinderen, de broodkruimels en klodders jam vliegen in het rond, geeft niets ruimen we zo op. 

Even knuffelen en ontbijten dan komt moeders uit bed. De kinderen zeggen direct klusjes te willen doen, dan kan moeders rustig douchen. Zo super lief, dus dan doet moeders dat ook maar. 

Als moeders beneden komt wil ze eerst een fatsoenlijk kop koffie maken.

De kinderen hebben flink huis gehouden met alle klusjes die ze hebben gedaan voor moeders. Overal liggen broodkruimels, de vloer plakt van de jus d'orange, boter aan de keukenkastjes en een zak potgrond is opengescheurd in de tuin.  

Mam moet eerst de keuken schoonmaken, mam moet stofzuigen, alle plakvingers van de deurklinken poetsen. Mam moet de tuin aanvegen, mam moet stofzuigen en dweilen. En mam moet het bed verschonen...nee, de mammoet is nog lang niet uitgestorven. Fijne moederdag.

Bianca van Dijk©️