-
Column Vogels in Nederland, Zwarte Wouw
1.May.2021

De Zwarte Wouw is voor Nederland een doortrekker tijdens de vogeltrek. Maar sinds een aantal jaren ook weer op een paar plekken als broedvogel in ons land. De Zwarte Wouw is een donker bruine vogel en op een bewolkte dag lijkt hij zelfs zwart. Zijn uiteinde van de staart is gevorkt maar veel minder dan bij de Rode Wouw, zijn vleugels zijn ook korter en minder gespitst dan bij de Rode.

 

Het nest wordt boven in de kruin van een boom dichtbij water van takken gemaakt, vaak aangevuld met rommel wat ze vinden. Ze broeden één keer in een jaar en leggen twee of drie eieren. De kleintjes kruipen na ongeveer 30 dagen uit het ei, en kunnen na ongeveer 45 dagen vliegen. Een maand daarna zijn ze zelfstandig en gaan de wereld verkennen.

 

Zwarte Wouwen eten veel kleine dieren zoals vis, kleine zoogdieren, reptielen en amfibieën maar ook jonge vogels staan op het menu. Zwarte Wouwen die in de buurt van steden leven zijn vaak te vinden bij vuilnisbelten. Ik heb dat zelf gezien in Zweden met Rode Wouwen die dat ook doen. Tientallen vogels zie je dan bij een vuilnisbelt.

 

Zwarte Wouwen vertrekken al vroeg weer richting Afrika om te overwinteren. Vaak in Augustus trekken de eerste vogels al weg, maar komen ook al rond Februari terug.   

 

Tekst en Foto’s Theo kompier ©

TdK Natuurfotografie ©https://tdk-fotosite.nl

Heeft u tips voor Ditisroden? Stuur uw tips,foto's via WhatsApp, 06-248 302 37
en voeg dit nummer als contact toe aan uw telefoon.