-
Noordenveld: Activiteiten 75 jaar vrijheid mogen nog een keer later worden uitgevoerd
28.Apr.2021

Noordenveld: Activiteiten 75 jaar vrijheid mogen nog een keer later worden uitgevoerd

 

In 2019 en 2020 heeft de gemeente Noordenveld subsidie beschikbaar gesteld voor activiteiten die in 2020 zouden plaatsvinden in het kader van 75 jaar vrijheid. Met het uitbreken van de corona pandemie konden in 2020 veel van die activiteiten niet plaatsvinden. Er is toen ruimte gegeven voor het later plaatsvinden van de actviteiten. Instellingen mochten hun subsidie en de activiteiten opschuiven tot uiterlijk 2021.

 

Helaas kunnen de activiteiten nog steeds niet plaatsvinden, met name niet rond de periode van april en mei waarin we onze vrijheid herdenken en vieren.

 

Het college van burgemeester en wethouders van Noordenveld heeft daarom besloten om nog een jaar toestemming te geven voor het opschuiven van de activiteiten. De subsidie hiervoor mag dus later besteed worden.

 

Liever nu niet terugvorderen, uitstel tot en met uiterlijk 2022
Met de instellingen die het betrof is contact geweest over hun activiteit. De meeste instellingen kiezen voor het laten doorgaan van de activiteiten, dit jaar of volgend jaar, 2022.

 

Burgemeester Klaas Smid: “We hebben nog steeds te maken met een grote gezondheidscrisis en
met maatregelen die het houden van openbare herdenkingen en vieringen onmogelijk maken. Dat is heel erg jammer en ook best frustrerend. Volgens de regels moeten subsidies worden terugbetaald als de activiteiten niet plaatsvinden. Het college kiest liever niet voor het terugvorderen van subsidie. Wij vinden het belangrijk dat de activiteiten door kunnen gaan. Daarom is besloten om de instellingen die het willen, nog eenmaal uitstel te geven. De activiteiten kunnen tot en met 2022 worden uitgevoerd. We gaan er van uit dat het in ieder geval volgend jaar weer kan”.

 

Het besluit dat het college genomen heeft, is in lijn met de besluiten van de provincie Drenthe, die medefinancier is van de gemeentelijke subsidies 75 jaar vrijheid. Ook de provincie heeft aangegeven in 2022 de herdenking van 75 jaar vrijheid af te gaan sluiten. Overigens kan er geen nieuwe subsidie meer worden aangevraagd voor 75 jaar vrijheid. De regeling staat niet meer open voor nieuwe aanvragen.

Heeft u tips voor Ditisroden? Stuur uw tips,foto's via WhatsApp, 06-248 302 37
en voeg dit nummer als contact toe aan uw telefoon.