International Earthday: Leerlingen Esborg & WiN ruimen zwerfafval op


 


Daar waar President Biden de wereldtop spreekt over de overdadige houtkap in het Amazonegebied, werd hier in Roden gewerkt aan het opruimen van zwerfvuil. Met deze gedachte gingen mensen van WiN (welzijn in Noordenveld) met groepen leerlingen van De Esborg de wijk in om zwerfvuil te rapen.


 


Onder toeziend oog van Denise, Julia en Amanda (fotograaf WiN) gingen de groepen iets na 9:00h op pad. En er werd best wel veel zwerfvuil geruimd, en dat waren dan lege blikjes fris, lege flesjes waaronder zelfs een bierfles, papier, pvc buis maar ook een groot stuk plastic wat ergens in de brand was gestoken en ook veel mondkapjes. Om een groot stuk plastic uit een boom te krijgen ging een leerkracht letterlijk de boom in. Helaas hing het te hoog en was het onmogelijk om het er uit te krijgen.


 


Ook in dit kader van bewust bezig zijn met het milieu heeft de school een Sodastream watertap apparaat aangeschaft. Zodat kinderen vaker heerlijk fris water kunnen tappen ipv frisdrinken te kopen. Wethouder Jeroen Westendorp kwam hier voor naar de school om het apparaat te ‘openen’.


 


Directeur van de school Jaap Oosterloo probeerde in zijn verhaal de leerlingen bewust te maken van de rommel die zijn gevonden hadden. Hij was ook enigszins verbaast dat het nog zoveel was. Als je een keer zo zij hij, een flesje of een blikje drinken hebt, denk er dan bij na dat hier op school prullenbakken staan waar het ook in kan/moet! Jeroen Westdorp gaf aan dat Oosterlooo zijn verhaal zo compleet was dat hij weinig aanvullingen had. Uiteraard moeten wij mensen met zijn allen bewust worden wat er allemaal op straat gegooid wordt. En het Sodastream apparaat kan daar een onderdeel van worden doordat leerlingen minder fris kopen en water gaan tappen, wat zelfs met bubbels kan.


 


Uiteindelijk kregen alle leerlingen die zwerfvuil geruimd hadden een luxe bidon als dank voor hun inzet uit handen van Jeroen Westendorp. Deze kunnen ze gebruiken om water in te tappen bij de Sodastream. Alle andere leerlingen krijgen een andere bidon die ook gebruikt kan worden bij het apparaat.


 


Tekst en foto’s Theo Kompier ©