-
Column, Vogels in Nederland: Winterkoning
1.Apr.2021

Column, Vogels in Nederland: Winterkoning

 

De Winterkoning is een van de meest voorkomende vogels in ons land. Het is een klein bruin vogeltje met een witte wenkbrauw streep. Maar vooral herkenbaar aan zijn staart die bijna altijd rechtop staat. Het is een vogel die eigenlijk overal wel voorkomt als er maar genoeg dekking is voor hem om zich te verstoppen. Hoewel je het niet zult denken als je naar de naam kijkt, maar de Winterkoning kan net als de IJsvogel slecht tegen strenge winters. Gelukkig voor deze twee soorten hebben we die bijna niet meer.

 

De Winterkoning broed van eind April tot Juli, en ze broeden twee keer in het jaar. Ze leggen 5 tot 7 eieren die uitgebroed worden in ongeveer 15 dagen. De eieren zijn rood gestippeld. De jongen zitten ongeveer 20 dagen op het nest en ze worden nog ongeveer tot 20 dagen na het verlaten van het nest bijgevoerd door de ouders. Het mannetje maakt meerdere nesten waar het vrouwtje dan een uit kiest. Daarna probeert het mannetje een ander vrouwtje in het andere nest te krijgen.

 

Ze leven voornamelijk in bosrijke omgevingen met veel dichte struiken, maar ook in woonwijken met parkjes en dichte struiken komen ze voor. Ze eten vooral kleine insecten, rupsen, spinnetjes en kleine zaadjes. De vogels die in ons land zitten zijn geen trekvogels.

 

Als de Winterkoning zingt kan hij 90 decibel halen wat inhoudt dat hij over een afstand van 500 meter nog hoorbaar is. Volgens de vogeltelling van 2013-2015 zijn er 400.000 tot 600.000 broedparen in Nederland.

 

Tekst / foto's rechten Theo Kompier

Heeft u tips voor Ditisroden? Stuur uw tips,foto's via WhatsApp, 06-248 302 37
en voeg dit nummer als contact toe aan uw telefoon.