Wat GroenLinks betreft gaat Groningen Airport Eelde (GAE) definitief sluiten. Zo kunnen de miljoenen euro’s die provincies en gemeenten nu in het vliegveld steken, worden geïnvesteerd in goede treinverbindingen en betaalbare woningen in het groen.


 


Op dit moment steken provincie Groningen, Drenthe, en diverse gemeentes middels een gemeenschappelijke regelong nog zo’n 47 miljoen euro in het vliegveld, terwijl de toekomst van het vliegveld er zelfs met deze bedragen somber uit ziet. Volgens GroenLinks kan dat geld beter gestoken worden in goede regionale voorzieningen die de levens van Groningers en Drenten direct beter maken.


 


Wat Kamerlid Suzanne Kröger (GroenLinks) betreft ontstaan hiermee juist meer, en niet minder kansen voor inwoners van de regio: “Groningen Airport Eelde ga je met geen investering aan de praat krijgen. Het is weggegooid geld, zo moeten we niet omgaan met publieke middelen. We kunnen het vliegveld beter sluiten en investeren in nieuwe- en verbeterde treinverbindingen met de rest van Nederland.”


 


Geld vanuit Den Haag


GroenLinks wil dat ook het Rijk geld uitgeeft aan regio’s buiten de Randstad.


 “Denk hierbij niet alleen aan treinverbindingen die de regio beter verbinden met de rest van Nederland”, aldus Kröger. “Het 1500 hectare omvattende terrein van GAE biedt ook enorm veel kansen voor de bouw van veel betaalbare woningen in het groen met goede fietsverbindingen. Zo plukken Groningers en Drenten de vruchten van de sluiting.”


 


Tegengaan regionale ongelijkheid


GroenLinks heeft meer plannen in haar verkiezingsprogramma om ongelijkheid tussen regio’s tegen te gaan en de welvaart eerlijker te delen. Zo wil de partij  het geld voor cultuur eerlijker  verdelen over Nederland, moet elke dorpskern minstens één busverbinding krijgen en wordt zorg op een betere, meer regionale manier georganiseerd.