Schades rondom het Groningerveld en de Gasopslag Norg kunnen niet door bodemdaling komen. Dat is de conclusie uit een rapport van de Technische Universiteit Delft en onderzoeksinstituut TNO. De conclusie is een flinke streep door de rekening van gedupeerden die met schades in hun maag zitten. 


 


Lees ook: De diepe bodemdaling en –stijging in de gasopslag Norg heeft niet geleid tot bevingsschade aan gebouwen


 


Burgemeester Klaas Smid (Noordenveld) gaf van meet af aan vertrouwen te hebben in het onderzoek. Hij stelde dat het vreemd was dat één onderzoeksbureau anders oordeelde dan de rest en hoopte dan ook dat het onderzoek zou aangeven dat schades wel degelijk door bodemdaling- en stijging worden veroorzaakt. Het onderzoek zou aanvankelijk nog eind 2020 worden gepresenteerd, maar liep vertraging op. De betrokken gemeenten zijn afgelopen maandag alvast op de hoogte gesteld van de uitkomsten van het onderzoek.


 


De conclusies van het rapport vielen burgemeester Smid rauw op zijn dak. "Het is een uitermate teleurstellende uitkomst", stelt hij. "Het rapport moeten we nog nader onderzoeken, maar de conclusies vallen niet uit te leggen. Er kan geen sprake zijn van rechtsongelijkheid, maar dat lijkt hier wel het geval te zijn."


 


Het rapport zal de komende tijd worden doorgespit door experts op het gemeentehuis en de juridisch adviseur. "Hij heeft ons bij dit onderwerp al meer geholpen", zegt Smid. "We gaan intern in actie komen, maar gaan ook met de provincie en andere belanghebbende gemeenten om de tafel. We moeten er alles aan doen om ervoor te zorgen dat mensen een goede schadeafhandeling krijgen."


 


De komende tijd zal het IMG de 'reacties wegen'. "We willen weten wat de rest vindt van het rapport", aldus Schaafsma. "Men kan hier inhoudelijk op reageren en dan willen wij kijken wat het vervolg is. Het streven is om in april of mei met meer duidelijkheid te komen over de openstaande meldingen."


Bron RTV Drenthe