Roden krijgt een tijdelijke een blauwe zone in het centrum. Hoewel de Zakenkring in het dorp het niet ziet zitten, ziet zij tegelijkertijd geen andere oplossing voor de toenemende parkeerdruk.


 


De aanpak van de Kanaalstraat en het Julianaplein, en de tijdelijke verhuizing van de Jumbo, zijn debet aan de blauwe zone die van mei tot en met oktober wordt ingevoerd. De Zakenkring Roden is hier allerminst blij mee. De ondernemersclub is altijd al groot voorstander geweest van vrij parkeren in heel Roden en noemt het één van de grote krachten van het dorp.


 


Tegelijkertijd ziet de Zakenkring geen andere keus. Momenteel al is de parkeerdruk op vrijdag en zaterdag enorm en dat zal alleen maar toenemen. 38 extra parkeerplekken op de Trambaan en de hoek Kanaalstraat/Wilhelminastraat doen hier weinig aan af.


 


Angst


Hoewel de blauwe zone van tijdelijke aard is, volgt de Zakenkring de ontwikkelingen rondom het parkeren nauwgezet. "Natuurlijk bestaat de angst dat deze tijdelijke zone er gaat blijven", laat de club weten. "Het moet echt gaan om een tijdelijke blauwe zone. Dat hebben we nu ook op papier weten vast te leggen. Tegen het eind van de periode gaat er geëvalueerd worden om te kijken hoe de zone heeft gewerkt. Maar wat ons betreft is het na deze periode ook klaar en gaan we dan terug naar vrij parkeren."


 


Een noodoplossing dus en niet één waar de Roner ondernemers om staan te springen. "We zijn er eigenlijk helemaal niet blij mee", reageert de Zakenkring. "Dit parkeerregime vinden wij niet wenselijk."


 


Twee of drie uur


Zolang de Jumbo aan de Albertsbaan gevestigd zal zijn, zal de blauwe zone voor meerdere straten gelden. Zo is de Wilhelminastraat, de Albertsbaan en het middelste stuk van de Heerestraat sowieso aangewezen als blauwe zone. Het valt de Zakenkring op dat er op tekeningen van de gemeente Noordenveld nog extra straten zijn ingekleurd. "Ook de Bernhardpassage en de Padkamp staan hier bijvoorbeeld op. Dat was ons niet bekend."


 


Verder zijn de gemeente en de Zakenkring het nog niet eens hoelang iemand straks zou mogen parkeren in de blauwe zone. De gemeente Noordenveld mikt op twee uur, de Zakenkring op drie. Bewoners van het gebied zonder eigen parkeergelegenheid kunnen ontheffing aanvragen bij de gemeente. Ondertussen kan men nog reageren op de parkeerplannen. Medio maart hoopt de gemeente een definitief voorstel te presenteren.


Bron RTV Drenthe.