De corona-uitbraak in woonzorgcentrum Vredewold in Leek heeft tot nu toe het leven van negen bewoners geëist. Inmiddels zijn 31 bewoners en 35 medewerkers besmet. Volgens bestuurder Goos Knol is de kans groot dat het aantal overlijdens verder oploopt.

De virusuitbraak kwam begin deze maand aan het licht. Op 5 februari bleken 12 bewoners en 14 medewerkers besmet. Drie bewoners waren toen aan het virus overleden.


 


Uitbraak onder controle krijgen


Momenteel zijn drie zorgafdelingen en één verpleegafdeling in quarantaine. Directeur-bestuurder Goos Knol: 'Deze eerste golf 'kabbelt' nu nog door en dit is ook onze zorg. Het stopt niet per se. In samenwerking met de GGD doen we er alles aan om dat onder controle te krijgen.'


Waarschijnlijk gaat het om de 'gewone' variant van het coronavirus en niet om de Britse mutatie, die besmettelijker is. 'De testresultaten liggen nu bij de GGD' zegt Knol. 'Als we met een mutatie te maken zouden hebben, zou het hier niet zo rustig zijn. Het lijkt ons onwaarschijnlijk' aldus Knol.


 


'Dat ongrijpbare is vervelend'


Op de besmette afdelingen is geen bezoek mogelijk, op de andere afdelingen is beperkt bezoek toegestaan. 'Dit zijn harde tijden', zegt Knol. 'Ondanks dat het een oudereninstelling is waar overlijden niet heel ongewoon is, is deze situatie bijzonder en heeft het veel impact in emotionele zin. Dat ongrijpbare is gewoon heel vervelend.' Bron RTV Noord