In navolging van Tynaarlo, komen ook de gemeenten Assen en Noordenveld met de oproep dat de minister van Economische Zaken en de NAM moeten stoppen met gasboringen in kleine Drentse velden, schrijft RTV Drenthe.


 


Donderdagavond behandelden beide gemeenteraden een motie hierover. Die houdt in dat het college deze boodschap moet overbrengen aan Den Haag. Het is genoeg geweest met gaswinning uit de velden in Noord-Drenthe, waar al meer dan dertig jaar naar gas wordt geboord.


 


In Noord-Drenthe wil de NAM elf kleine gasvelden helemaal leeghalen. Daarvoor is het winningsplan Westerveld opgesteld en de minister heeft het leegtrekken van de gasvelden goedgekeurd. Maar bij de Raad van State loopt een procedure van de vijf gemeenten Assen, Aa en Hunze, Tynaarlo, Noordenveld en Midden-Drenthe, natuur- en milieuorganisaties, het waterschap, en de actiegroep Stop Gaswinning Marsdijk Nu. Ze vrezen stuk voor stuk de gevolgen van de gaswinning, en de schade is niet goed geregeld. Eind december is de minister in een tussenvonnis flink op de vingers getikt door de Raad van State; het huiswerk moet beter als het gaat om de risico's voor bewoners. Daarvoor is vier maanden tijd.


 


De werkgroep Stop Gaswinning Marsdijk Nu wil helemaal niet dat de minister de reparatiemogelijkheid benut. Hij moet juist tot inkeer worden gebracht en de gaswinning stopzetten. De Marsdijk-werkgroep riep daarom vorige maand de vijf gemeenteraden op in actie te komen en met z'n allen als duidelijk signaal een motie te steunen.


 


In de gemeenteraad van Noordenveld kwam GroenLinks/PvdA-fractievoorzitter Bertus Jan Epema met een verhaal van soortgelijke strekking: "De gaswinning veroorzaakt onrust onder inwoners en de opbrengst wordt steeds minder. Dus ook deze raad vindt het goed om hier een streep onder te zetten."


 


In de gemeente Noordenveld werd de motie namens de hele gemeenteraad ingediend. Toch wilde VVD-fractievoorzitter Robert Meijer nog wel kwijt dat zijn partij met tegenzin instemde: "We beschouwen dit eigenlijk als kruimelwerk. Toen wij een motie indienden om actief te protesteren tegen uitbreiding van de gasopslag bij Langelo vond een meerderheid dat niet nodig. Terwijl dat de inwoners veel meer raakt."


De fractievoorzitter noemde de motie eentje die vooral voor de bühne is. "Maar", aldus Meijer tot besluit, "men wil een krachtig signaal afgeven, dus laten we niet kinderachtig zijn. Maar het is dus wel met de nodige tegenzin."