De meeste jeugdoverlastmeldingen van Drenthe kwamen vorig jaar uit de wijk Kloosterveen in Assen. De politie kreeg 386 meldingen van jeugdoverlast uit die wijk binnen. Bij de dorpen spant Roden de kroon. Daar moest de politie 120 keer een melding noteren.

 


Dat blijkt uit de overlastcijfers van de politie en het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) over 2020. De jeugdoverlast steeg vorig jaar in alle Drentse gemeenten, ten opzichte van 2019. Het aantal meldingen per wijk of dorp verschilt flink.


 


Met jeugdoverlast bedoelt de politie alle overlastmeldingen die aan jeugd kan worden toegeschreven. Denk aan afval achterlaten, herrie maken of rondhangen op plekken waar dat niet mag. Vandalisme en bedreiging vallen niet onder overlast, omdat dat bij de politie als misdrijven te boek staat.


 


In de dorpen werd minder vaak jeugdoverlast gemeld dan in de stadswijken, maar er is een aantal uitschieters dat niet veel onderdoet voor het stedelijke gebied. Roden is de bron van de meeste jeugdoverlastmeldingen. Liefst 120 keer noteerde de politie daar een melding van jeugdoverlast. Vijf van de tien dorpen met de meeste meldingen liggen in de gemeente Tynaarlo, dat van alle plattelandsgemeenten de meeste jeugdoverlast ervoer.


Bron RTV Drenthe