(ingezonden) Tijdens de Lock down in het hele land nemen de voetklachten flink toe. Zo ook in Roden en omstreken.


 


De Pedicure wordt vaak weggezet als “contactberoep uiterlijke verzorging”. De Pedicure is echter veel meer.


Mensen die bij de pedicure komen hebben vaak pijnklachten. Denk hierbij aan likdoorns, eeltkloven, verdikte en/of ingroeiende nagels etc. Als zo’n klacht niet vakkundig wordt behandeld gaat men de pijnlijke plek ontzien door een andere stand aan te nemen en anders te gaan lopen. Dit kan rug-, nekklachten en hoofdpijn tot gevolg hebben en er kunnen zelfs ontstekingen optreden.


 


De overheid geeft aan dat Medisch Pedicures, die KRP geregistreerd staan, medisch noodzakelijke voetzorg mogen verlenen bij risicopatiënten. Dit houdt in dat alleen de pijnlijke plek mag worden behandeld bij deze patiënten. Dus geen nagels knippen en/of eelt verwijderen. “Gezonde” klanten komen hiervoor niet in aanmerking.


 


Pedicures zonder KRP registratie mogen helemaal niet werken.


De pedicure heeft het moeilijk in deze tijd zowel mentaal als financieel.


Klanten met voetklachten bellen regelmatig en smeken om behandeld te kunnen worden, maar de pedicure moet ze keer op keer teleurstellen. Dit druist in tegen hun gevoel om mensen pijnloos te laten lopen. Dit maakt hun erg verdrietig.


 


Vorig jaar bij de eerste Lock down moesten zij hun praktijk ook sluiten en dit leidde tot onnodig veel amputaties in Nederland. Dit had voorkomen kunnen worden.


ProVoet is al jaren bezig om van het beroep pedicure onder de paramedische beroepen te laten vallen. Helaas is dat tot op heden niet gelukt.


 


Zelfstandige ondernemers die in financiële problemen komen kunnen bij de gemeente een uitkering aanvragen maar helaas komen de meeste pedicures hiervoor niet in aanmerking.


Eindconclusie:   *Klanten lopen met pijnlijk voeten met alle gevolgen van dien waardoor andere zorg disciplines nog zwaarder belast worden.


                               *Pedicures zitten zonder werk en inkomen.