Door een herinrichting van het Nederlandse luchtruim krijgt Defensie een groter oefengebied in Noord-Nederland. Dat heeft gevolgen voor vluchten op Groningen Airport Eelde, maar op de luchthaven weten ze zelf nog niet welke. Dit meldt RTV Noord.


‘We kunnen deze vraag nog niet concreet beantwoorden’, meldt een woordvoerder. ‘We zijn zelf ook aan het kijken wat de consequenties zijn.’


 


Het kabinet heeft tot een herinrichting van het Nederlandse luchtruim besloten zodat vliegtuigen minder hoeven te vliegen om de luchthavens Schiphol, Rotterdam en Lelystad te bereiken. Dat moet zorgen voor minder overlast en minder schade aan natuur en klimaat.


 


Samenwerking met Duitsland


Doordat passagiersvluchten daardoor meer gebruik maken van het luchtruim boven Zuid-Nederland, komt daar een militair oefengebied te vervallen. Defensie krijgt daar een groter, grensoverschrijdend oefengebied in het Noorden voor terug. Daarin wordt samengewerkt met Duitsland.


 


Mogelijk extra inkomsten voor het vliegveld


Voor Groningen Airport Eelde hoeft dat overigens niet alleen nadelige gevolgen te hebben. Integendeel, op de luchthaven zelf houden ze rekening met het feit dat Defensie de start- en landingsbaan op de luchthaven vaker zal gebruiken voor militair vliegverkeer. Dat betekent op termijn mogelijk extra inkomsten voor de noordelijke luchthaven.


 


Het gaat overigens om een ontwerpbesluit van minister Cora van Nieuwenhuizen (VVD), dat de komende tijd verder wordt uitgewerkt. De herziening wordt vanaf 2023 stapsgewijs doorgevoerd.