“Peter en Marieke, wat fijn dat er nu in de buurt van die lekkere biologische melk geproduceerd wordt. Maar waar kunnen we de zuivel producten die daar van worden gemaakt kopen?” Het antwoord op die vraag vonden we tot dusver altijd heel lastig, eigenlijk hadden we daar nog geen goeie oplossing voor gevonden...
Als we er voor zouden kiezen om aan huis te gaan verkopen dan loop je tegen allerlei regels en wetten waaraan je moet voldoen. Het betekent ook veel extra werk en bijna onoverkomelijke problemen: op elk moment van de dag kan er een klant komen die dan netjes geholpen moet worden, en dat terwijl de koeien misschien op springen staan (en het hooi van het land moet). Maar de markt “schreeuwt” om milieuvriendelijke en gezonde producten, met als sleutelwoorden lokaal, biologisch, natuur inclusief, kringloop, bio divers en de nieuwste term; regeneratief. Op onze boerderij doen wij dat, rekening houden met de natuur en met een zo laag mogelijk gebruik van hulpstoffen van buiten het bedrijf . Het is soms wel een hele puzzel om dat allemaal voor elkaar te krijgen, en ook alles lukt niet in één keer maar we gaan wel in de goede richting.
De boer heeft weer uitdaging en verschillende natuurlijke processen komen weer op gang: een bodem die zich langzaam maar zienderogen herstelt, koeien die weer van gras melk kunnen maken, en daardoor zo lekker in hun vel zitten dat de dierenarts soms alleen op de koffie komt.
Weidende koeien in kruidenrijk grasland zijn niet alleen een lust voor het oog, maar ook nog eens een plus voor de omgeving; een veel lagere ammoniak uitstoot en CO2 neutraal. Met ruimte voor bloeiende kruiden, meer beschutting voor het wild en goede omstandigheden voor verschillende insecten. Geen wonder dat veel mensen dit tóch wel eens op hun bordje willen hebben!
Toen kwamen we 3 jaar geleden op de bio beurs Jan Craens tegen, Meester Kaasmaker bij Kaaslust te Veenhuizen. Wat een lekkere kazen had Jan bij zich… dat smaakte letterlijk naar meer. Het contact was gelegd. En het idee een eigen kaasmerk te beginnen volgde hierna snel. Een lokale bio kaas met een krachtig eigen karakter. En ook de naam was snel bedacht; WeideWolmer, afkomstig van weidende koeien in het eeuwenoude coulissen landschap rond Roderwolde en Foxwolde..
En nu is het dan zover, de kaas is gemaakt, gerijpt en klaar om te proeven. Onze melk en de “kaasmakerskunst” van Kaaslust blijkt een lekkere combinatie te zijn. Wij vinden de kaas heerlijk! (loei- goeie kaas, volgens onze dochter Mara...).
De WeideWolmer ligt vanaf woensdag 13 januari voor u klaar bij Kaaslust te Veenhuizen (check wel even de openingstijden voor u vertrekt). Leuk ook om te combineren met een bezoek aan Piepers en Paupers waar de Weidewolmer kaaskroket op u ligt te wachten.
Ook kunt u voor onze kaas naar De Zuivelhoeve in Roden, De Blakenvelderhoeve in Langelo en het Ekohuis te Eelde.

Eet smakelijk!
Peter Oosterhof en Marieke Den Oudsten

Foto's José Reijinga©️