-
Westerkwartier: Man uit Marum claimt niets met wapenhandel te maken te hebben
12.Jan.2021

Een 43-jarige man uit Marum zit sinds februari vorig jaar vast voor betrokkenheid bij de handel in vuurwapens en explosieven. Hij werd bij zijn aanhouding in zijn been geschoten. Dit schrijft RTV Noord

Dinsdag besluit de rechtbank in Leeuwarden in een zogeheten pro-formazitting of de man langer in voorarrest moet blijven.

De Marumer werd eind februari in Drachten aangehouden, na een zogeheten pseudokoop, een manier om iemand op heterdaad te betrappen op criminele activiteiten. De man was in de veronderstelling dat hij een wapendeal had, maar werd aangehouden door de politie.

 

Zeventien invallen, tien arrestaties

Op datzelfde moment vonden er op zeventien locaties in Groningen, Drenthe en Friesland invallen plaats. Een kringloopwinkel in Oosterwolde bleek het hoofdkwartier van internationale wapen- en drugshandel. Tien mensen werden aangehouden voor betrokkenheid bij deze handel.

De politie vond kalasjnikovs, vuistvuurwapens, verschillende soorten synthetische drugs, munitie van zware kalibers, een zwaar explosief, kruit, springstoffen, kapmessen en honkbalknuppels in woningen, bedrijfspanden en auto’s.

 

'Op de verkeerde plek op de verkeerde tijd'

Vanuit de kringloopwinkel werden de wapens volgens justitie verhandeld. De Marumer claimt er niks mee te maken te hebben. Hij was, zo zei hij eerder op een zitting, ‘op de verkeerde plek, op de verkeerde tijd.’ Hij verklaarde dat hij wapens in zijn bezit had om zichzelf te kunnen verdedigen.

De man zit nu bijna een jaar vast. Hij was op vorige zittingen erg emotioneel, omdat zijn vader ernstig ziek is en hij hem graag nog wil zien.

 

 

Vanwege een klusproject in de gevangenis van Rotterdam is een zitting rondom de wapenhandel waarbij een Marumer betrokken is enige tijd stilgelegd.

Hoofdverdachte Hendrik van der H., die vastzit in Rotterdam, was via een videoverbinding aanwezig in de rechtbank Leeuwarden. Daar dient vandaag de vierde pro-formazitting rondom wapenhandel.

 

Tien mensen aangehouden

In februari vorig jaar werden op zeventien plekken in Noord-Nederland invallen gedaan. Een kringloopwinkel in Oosterwolde was het hoofdkwartier van een criminele organisatie. Tien mensen werden aangehouden op verdenking van wapen- en drugshandel. Een van hen is een Marumer (43), die in zijn been geschoten werd.

 

'Het boren stopt nu'

Rechter Cees Post was laaiend vanwege de verstoring van de zaak. Vlakbij de verdachte werd geboord, wat in de rechtszaal zo luid te horen was dat niemand meer verstaanbaar was. ‘Dit is een megaproces’, brieste hij. ‘Er hebben zoveel mensen hard gewerkt aan de voorbereiding. Het boren stopt nu.’ Toen het boren doorging, belde hij met de directeur van de gevangenis.

 

Beperkt contact mogelijk

Sonny Jansen, advocaat van Van der H., wil dat zijn cliënt op vrije voeten komt. Het is volgens hem lastig een proces voor te bereiden als hij vanwege de coronamaatregelen maar beperkt contact kan hebben met de verdachte.

De rechtbank beslist dat de hoofdverdachte vast blijft zitten. De kans op herhaling is te groot en de feiten waarvan hij verdacht wordt zijn te ernstig om hem op vrije voeten te laten komen. Over drie maanden besluit de rechtbank weer over zijn gevangenschap.

De rechtbank vermoedt dat de zaak eind dit jaar inhoudelijk behandeld kan worden.

Heeft u tips voor Ditisroden? Stuur uw tips,foto's via WhatsApp, 06-248 302 37
en voeg dit nummer als contact toe aan uw telefoon.