-
Werkstraf en 10.000 euro boete voor broers met drugsafval in bestelbus
20.Nov.2020
Voor het bezit van zestig liter drugsafval in hun bus zijn twee broers uit Roden (54) en Groningen (47) veroordeeld tot een werkstraf van 120 uur en het betalen van een boete van 10.000 euro. De straf is gelijk aan de eis van het Openbaar Ministerie, meldt RTV Drenthe

De mannen werden in mei 2018 in een loods aan de Dokstraat in Zuidbroek met de drugsafval betrapt. De agenten waren op zoek naar een andere persoon, toen zij het pand binnenstapten. Zij zagen een bus met openstaande deuren. In de wagen stond een vrieskist met twee vaten gevuld met chemisch materiaal dat gebruikt wordt voor het maken van xtc. De Stadjer had 10.000 euro aan contant geld op zak. De mannen waren daar voor het ophalen van oud ijzer, zeiden ze tegen de politie.

Schadelijk
De rechter vond bewezen dat de mannen drugsafval wilden vervoeren. Een ernstig feit, vond de rechter, omdat daarmee de criminaliteit in stand wordt gehouden. De productie, handel en consumptie van drugs schaadt niet alleen de volksgezondheid, maar ook het illegaal dumpen van drugsafval heeft grote gevolgen voor mens, dier en milieu. De maatschappij wordt bovendien opgezadeld met de hoge saneringskosten.

De rechter vond het aannemelijk dat geldelijk gewin voor de mannen een reden was om drugsafval af te voeren. Om deze financiële prikkel de kop in te drukken legde de rechter de mannen de boete op.
Heeft u tips voor Ditisroden? Stuur uw tips,foto's via WhatsApp, 06-248 302 37
en voeg dit nummer als contact toe aan uw telefoon.