-
Straf voor veroorzaken ongelukken in onder ander Peize
9.Nov.2020

Even niet opletten achter het stuur kan enorme gevolgen hebben. Daar zijn een 38-jarige vrouw uit Assen en een 34-jarige man uit Ter Apel op een pijnlijke manier achter gekomen. De vrouw botste achterop een auto toen ze even naar de maaltijd op de stoel naast haar keek. De man was met zijn telefoon bezig en veroorzaakte eveneens een ongeluk. Beiden stonden vandaag terecht. Dit schrijft RTV Drenthe.

 


De vrouw uit Assen was op 5 juli vorig jaar op weg naar haar werk toen ze bij Peize een stilstaande auto over het hoofd zag. Het bakje met eten dat ze had meegenomen voor die avond trok haar aandacht, omdat het verschoven was. "Toen ik weer opkeek, zag ik die auto pas. Ik kon niet meer remmen."

 

Twee botsingen en twee gevonden
Met 80 kilometer per uur knalde ze achter op de auto, die stilstond, omdat de bestuurder wilde afslaan. Zijn auto schoot door de klap naar de andere weghelft, waar hij in botsing kwam met een tegemoetkomende auto. Beide slachtoffers werden met onder meer nekletsel en kneuzingen naar het ziekenhuis gebracht.

 

"Ik ben in shock uitgestapt en naast de auto gaan zitten. Toen drong tot me door wat er gebeurd was en voelde ik mij ontzettend schuldig. Ik schaam me nog steeds heel erg', vertelde de vrouw in de rechtszaal.

 

Trauma door ongeluk
De rechter benadrukte dat ze weet dat de vrouw het ongeluk niet met opzet veroorzaakte. "U heeft wel een verkeersfout gemaakt. U had niet op uw eten moeten letten, maar op de weg." Ze veroordeelde de Assense tot een boete van 450 euro.

 

De man die de stilstaande auto bestuurde, kan zijn werk als buschauffeur door het ongeluk niet meer doen, schreef hij in een brief aan de rechter. Hij heeft lichamelijk klachten en een trauma aan het ongeluk overgehouden, waarvoor hij wordt behandeld.

 

Weg kwijt

De man uit Ter Apel veroorzaakte op 7 september vorig jaar een ongeluk op de Frieslandroute, de N381, bij Beilen. Hij was op weg naar zijn werk door een afsluiting van de N34 op die autoweg beland. Omdat hij route niet kende, probeerde hij naar eigen zeggen de navigatie-app op zijn telefoon te openen.

Daardoor had hij te laat door dat het verkeer voor hem afremde. Hij probeerde nog uit te wijken naar rechts, de berm in, maar raakte toch de auto voor hem. De bestuurster daarvan moest met rug- en nekletsel naar het ziekenhuis.

 

Slingerend over de weg

Volgens mensen in de auto achter de man uit Ter Apel, reed hij al een hele tijd slingerend en zat hij druk armgebaren te maken. Dat kwam omdat hij met de radio aan het meezingen was, vertelde hij. Het slingeren viel volgens hem erg mee, maar dat bleek niet uit een filmpje dat de mensen achter hem hadden gemaakt.

 

De officier van justitie had moeite met het verhaal van de man, dat hij echt maar heel kort was afgeleid, te geloven. Hij eiste twintig uur werkstraf en twee maanden voorwaardelijke rijontzegging. De rechter legde die straf ook op.

Video Niels Holterman ten Hove

Heeft u tips voor Ditisroden? Stuur uw tips,foto's via WhatsApp, 06-248 302 37
en voeg dit nummer als contact toe aan uw telefoon.