Buurthuizen en bibliotheken mogen wel open blijven voor georganiseerde activiteiten, zoals huiswerkbegeleiding en 'georganiseerd en besloten' dagbesteding voor kwetsbare personen. Mensen met problemen kunnen op afspraak ook nog terecht bij buurthuizen. Dat gaf premier Mark Rutte woensdagavond tijdens het coronadebat in de Tweede Kamer aan op aandringen van GroenLinks-leider Jesse Klaver.

Vanaf woensdagavond 22.00 uur moeten bibliotheken en buurthuizen, net als theaters, musea en bioscopen, hun deuren twee weken lang sluiten. Dat is belangrijk om het aantal reisbewegingen en vooral contactmomenten in te perken. Maar omdat de bieb en het buurthuis een belangrijke maatschappelijke functie hebben, bijvoorbeeld voor mensen die eenzaam zijn, komt er toch een kleine uitzondering. Zolang de 'inloopfunctie' maar dichtgaat, mogen er wel activiteiten worden georganiseerd, aldus Rutte. Bron RTV Noord

De premier gaf eerder in het debat over de coronabestrijding al aan dat bibliotheken wel boeken kunnen laten afhalen. Tijdens de sluiting in het voorjaar was dat ook het geval. Het voorstel van Klaver om wat te regelen zodat sommige mensen nog terecht kunnen bij bibliotheken en buurthuizen, kon op steun van de volledige Tweede Kamer rekenen.

Veel partijen uitten hun onvrede over de maatregel van het kabinet om de deuren van deze locaties voor twee weken te sluiten, terwijl warenhuizen en bouwmarkten wel open mogen blijven.