Roden – Ruim een jaar geleden zat ik met deze man aan dezelfde eettafel. Hij besloot toen 36 uur te gaan darten voor het KWF, voor een ziekte waaraan zijn geliefde vrouw Idalyne 3 maanden ervoor was overleden. Deze dartmarathon bracht ruim 2100 euro op en daarna gooide hij de pijlen in de wilgen. Nu kijk ik op een dartbord aan de muur achter hem, hij heeft de pijlen daarna nooit meer aangeraakt. De pijlen zitten al meer dan een jaar zo in het bord. Dit was iets wat hij altijd samen met zijn Idalyne deed. Deze man beseft mede door het schrijven dat hij verder moet, voor hemzelf, maar zeker ook voor hun 2 kinderen. En dat lukt hem. ‘Ik onthoud wijze woorden wat me ooit vertelt is door een heel wijs iemand: Alles heeft een reden en overal is een oplossing voor! Deze woorden waren namelijk van mijn vrouw.’

De reden waarom ik nu bij hem aan de koffie zit is dat Martin een boek heeft geschreven vol gedichten. “Spreek de waarheid of spreek niet” ‘Duidelijke taal, daar hou ik van,’ vertelt Martin. ‘Ik schreef altijd al, om gevoelens van me af te kunnen schrijven. Het verlicht mijn gedachten. 17 jaar geleden overleed mijn broer en schreef ik het verdriet letterlijk van me af. Idalyne zei toen al, daar moet je iets mee doen! Na het overlijden van mijn liefde stortte ik me weer op het schrijven. En nu ligt het in een boekwerk voor me. Zoals op de laatste bladzijde van het boek ook staat, het is een ode aan mijn allerliefste, mooiste, tederste en gevoeligste moeder en vrouw ooit.’ Hij laat mij het lezen, het is de tekst van een bestaand nummer van Henk Bernard, genaamd ‘Het mooiste wat ik ooit heb gevoeld’. Prachtig omschreven. Gemiddeld schrijft hij wel 10 gedichten per dag, soms wordt hij midden in de nacht wakker en schiet hem een mooie regel binnen, dan gaat hij naar zijn schrift en schrijft hem meteen op. Een hele stapel notitieblokken vol met gedichten liggen op tafel en uiteraard was hij voordat ik binnen kwam, ook met een gedicht bezig.

Opvallend aan het boek is dat op elke bladzijde een vogeltje staat. Wat betekent dit? ‘Ja, ik weet niet of er echt iets is hoor,’zegt Martin, ‘maar Idalyne had altijd al iets met roodborstjes. Dus hoe bijzonder was het dat er laatst een roodborstje hier voor het huis, op een paaltje naar binnen zat te kijken.’ Hij pakt zijn mobiel en laat het me zien. ‘Er was hier zelfs 1 in huis, op mijn hand.’ Ook dit is vastgelegd. Wat bijzonder! Voor de foto van Martin met zijn boek gaan we naar de woonkamer, veel foto’s van zijn vrouw omringd met roodborstjes verwarmen de woonkamer.

Naast het gedichtenbundel is er nog een boek in de maak. “Langs de zijlijn” gaat het heten. ’Het beschrijft de periode van het moment dat ik mijn vrouw heb ontmoet tot aan de begrafenis. Er staan pittige dingen in, maar het is wel zoals ik het ervaren heb. Ik hoop mensen die hetzelfde meegemaakt hebben te kunnen steunen en voor de naasten zodat ze misschien kunnen begrijpen hoe het voelt.’
We blijven Martin volgen natuurlijk en bent u benieuwd naar dit eerste boek, neem dan een kijkje op zijn Facebook. Via Messenger kunt u contact met hem opnemen om een boek te bestellen.

Coby van Zanten©