Roden – Zaterdagmiddag stond op het kunstgrasveld van de voetbalvereniging Roden de thuiswedstrijd van het eerste jongensteam onder de 19 jaar op het programma tegen de leeftijdsgenoten uit Appingedam. Roden was in deze competitie nog ongeslagen, toch stond het op de zesde plaats in de ranglijst met 5 punten uit drie wedstrijden, Appingedam stond een plaats hoger. Dus op papier een wedstrijd tussen twee teams die aan elkaar gewaagd zouden kunnen zijn.

Powerplay Roden
Om 15:00 begint de wedstrijd, Roden had vanaf de eerste minuut direct een overwicht. Roden maakte het speelveld klein met een verdediging die aansloot tot op de middenlijn, dit maakt het speelveld voor Appingedam klein. Met veel energie naar voren gaf Roden de spelers van Appingedam in balbezit geen tijd om te voetballen. Tot wanhoop van de begeleiders van Appingedam, stapelde de verdediging van Appingedam fout op fout. Het duurde dan ook niet lang voordat het eerste doelpunt van Roden valt. Na een hoekschop van Roden is het Yska Last die net binnen de 16 meter lijn uithaalde voor een strak schot in de korte hoek voor de 1 – 0. Al in de vijfde minuut stond Roden dik verdiend voor, de paniekerige verdediging van Appingedam ging hierna zeker niet beter spelen en het leek erop dat de 2 – 0 voor Roden slechts een kwestie van tijd was. Het duurde tot de16de
minuut totdat Alex Nagash een tweetal verdedigers in het strafschopgebied zijn hielen liet zien, 1 op 1 met de keeper werd de bal met effectief boogje in de linker bovenhoek gewerkt.

Appingedam komt enigszins terug
Roden verzuimde om in deze fase de wedstrijd definitief te beslissen. Toch leek er niet echt heel veel aan de hand voor Roden, Appingedam kreeg eigenlijk geen kansen. Tot de 38ste minuut aanbrak, ineens stond Appingedam zomaar met heel veel aanvallers in het strafschopgebied van Roden. In de chaos der dingen, haalde een aanvaller van Appingedam van dichtbij uit voor de aansluitingstreffer. Het zette de verhoudingen op het veld op de kop. Roden stroopte de mouwen weer op, Appingedam moest weer terug. Na een sterke combinatie over rechts is het uiteindelijk Jasper Kobes die Yska in stelling bracht net binnen de 16 meter lijn. De bal ging met akelig nauwkeurige precisie nu langs de verre paal voorbij de kansloze keeper van Appingedam. Ver buiten de reguliere speeltijd zorgde een ongelukkige overtreding in het strafschopgebied van Roden voor een strafschop voor Appingedam. De 3 – 2 werd onberispelijk binnen geschoten. Na een eerste helft van bijna een uur spelen zochten de beide ploegen de kleedkamer op met een 3 – 2 ruststand.

Tweede helft is een uitputtingsslag
In de tweede helft kwam een onherkenbaar Roden uit de kleedkamer. Voordat de tweede helft goed en wel begonnen is kan een middenvelder op hoge snelheid het middenveld diagonaal oversteken. Een laatste verdediger van Roden probeerde met een sliding de rush van de Appingedam speler te stoppen, de sliding miste de bal en de speler van Appingedam heeft vrije doorgang naar het doel van Roden. De 3 – 3 gelijkmaker staat al in de tweede minuut van de tweede helft op het scorebord. Het voetbal van de beide teams gaat er niet op vooruit, maar Appingedam komt nu gemakkelijker van zijn eigen helft af. Roden wisselde een aantal spelers,maar het kreeg de wedstrijd niet echt meer in handen. Het vechtvoetbal wat de beide partijen nu speelden leverde over en weer veel irritatie op. De scheidsrechter had zijn handen er vol aan om de wedstrijd niet te laten escaleren. Beide ploegen hadden kansen om de wedstrijd te beslissen, maar toen dan uiteindelijk het eindsignaal klonk stond er een 3 – 3 eindstand op het scorebord.

Roden had op basis van de eerste helft de wedstrijd moeten winnen, maar bracht in de tweede helft te weinig tegen een fysiek sterk spelend Appingedam om de overwinning binnen te halen. Tekst/foto's Anne Takens