Het tromgeroffel was vrijdagmorgen niet van de lucht in en nabij de Openbare Dalton Basis School “Het Valkhof” te Roden. Wat was namelijk het geval. De 66-jarige Coos Boerma was, na ook in Norg en Kloosterhaar voor de klas te hebben gestaan, vanaf 2002 leerkracht en directeur van “Het Valkhof” in het dorp van Ot en Sien, en aan z’n laatste werkdag toe.


 


De man met fries bloed in de aderen, vertrok samen met z’n echtgenote vanaf hun woning per duofiets richting school. Onderweg op verschillende plekken van de route muzikaal begeleid door leerlingen van de diverse klassen door middel van het slaan op de bodem van lege emmers en zelf gemaakte rammelaars. Dit vanwege het feit dat Coos zelf een verwoed drummer is.


 


Op het plein werd door onder andere het onderwijzend personeel nog een speciaal afscheidslied voor Coos, die verder was vergezeld door tal van familieleden, gezongen onder begeleiding van piano en gitaar. Alle klassen kregen hierna nog de gelegenheid om binnen, met Coos achter het drumstel, enkele muzieknummers ten gehore te brengen.


 


Coos had zich het laatste jaar op de Rôner school “Het Valkhof” ietwat anders voorgesteld. De coronaperikelen gooiden echter roet in het eten. Zo ging de jaarlijkse sportdag niet door, er was geen Rodermarktparade en ook het teamuitje werd helaas geschrapt. Desondanks roemt Coos de onderlinge goede sfeer onder de leerkrachten, die de laatste jaren een danige verjonging heeft ondergaan, eveneens vanwege pensionering.


 


Na zich een weg door een lange erehaag met zingende leerlingen te hebben gebaand, was dit voor Coos het einde van, zoals hij ietwat emotioneel aan de kinderen vertelde, de mooiste dag van z’n lange onderwijsleven en werd hij vervolgens door een fraai opgepoetste blauw-witte Ford Mustang netjes thuis gebracht.


 


’s Middags was er verder nog de gelegenheid om Coos, buiten op het schoolplein, de hand te schudden en hem, onder het genot van een hapje en een drankje, samen met z’n echtgenote alle goeds toe te wensen.


 


Tekst/foto's en film Roel Lubbers©