Museum Havezate Mensinge viert de Open Monumentendagen op 12 en 13 september met gratis toegankelijke buitenactiviteiten. Ook wordt dan ‘In het spoor van Coenraad’ geïntroduceerd: een wandelroute door het Mensingebos. De wandeltocht start bij Mensinge en voert langs plekken die één van de vroegere bewoners van de havezate, Coenraad Kymmell tussen 1895 en 1924 op vele schilderijen en tekeningen heeft vastgelegd. Een gratis routebeschrijving is op 12 en 13 september verkrijgbaar in het Koetshuis. Hier is ook (gratis) de expositie te bezichtigen met een aantal schilderijen en aquarellen die Coenraad Kymmell heeft gemaakt.


 


De schilderijen van Coenraad Kymmell geven een goed beeld van Roden, Mensinge en de omliggende bossen in de negentiende en twintigste eeuw. Een deel daarvan werd al op Mensinge geëxposeerd. Een ander deel is uit het depot gehaald en hiermee is in het voormalig Koetshuis een expositie ingericht. Langs de wandelroute van plm. zeven kilometer zijn door Staatsbosbeheer informatiepanelen geplaatst.Tijdens de Open Monumentendagen zijn rondom de havezate vier kunstschilders te vinden die – net als Coenraad dat vroeger deed – hun schildersezels hebben uitgepakt en de historische havezate zullen schilderen. De vier deelnemende kunstenaars zijn: Tjitske Bathoorn, Piet van Houten, David Hut en Roel Brink. Op het voorterrein van Mensinge is het één en al bedrijvigheid van medewerkers in de kleding van vroeger. Ze worden gefotografeerd door leden van Fotoclub Noordenveld. Mensinge heeft met hen samengewerkt bij het samenstellen van de expositie rondom Coenraad Kymmell.


 


De buitenactiviteiten vinden op 12 en 13 september plaats tussen 13.00 en 16.30 uur. Na afloop van de wandeling kunnen kinderen een gratis ijsje afhalen bij de Cuisinerie, terwijl hun ouders daar van een drankje genieten. Wie de speciale klokkenexpositie Reis door de Tijd in de havezate zelf wil bezoeken betaalt de normale entreeprijs en dient zich vooraf aan te melden op de website www.mensinge.nl.


Foto's Roel Lubbers©