Deze keer komt de titel niet echt tot zijn recht, hoewel de vogel hier wel voorkomt.


 


Ik wil het deze keer namelijk hebben over onze vakantie trip naar de Oder Delta waar wij Zeearenden hebben gefotografeerd. De Oder Delta is waar de rivier de Oder, die op de grens van Duitsland en Polen loopt, in de Oostzee uitmond. Je kun hier met een gids mee op een boot om Zeearenden te fotograferen.  Je betaald hier voor  per boot en niet per persoon wat het daar door aantrekkelijker maakt. En als je dat dan terug rekent naar maximaal 6 personen in een boot, ben je een stuk goedkoper uit dan hier in Nederland voor menig Vogelkijkhut. Tegenwoordig kun je bij de IJsseldelta het vergelijkbare doen.


 


 


Op het moment dat vorig jaar het huisje vast stond heb ik direct gemaild met de contactpersoon voor een datum. Want op tijd boeken is belangrijk. En dan is het eindelijk zover. Een dag van te voren krijg ik mail met de aanvang tijd, wij werden verzocht om half 7 aanwezig te zijn. Dat betekende voor ons dat de wekker om half 4 af ging want moesten ook nog een stuk rijden. Wij zaten  bij Woldegk in Duitsland in een huisje en moesten naar Stepnica in Polen. Het weer was zeer goed en wij hadden er allemaal zin in. En wij waren mijn vrouw, dochter, mijn vogelmaatje en ik zelf. We waren nog maar net de haven uit of de eerste Zeearend kwam al in zicht. En Zeearenden hebben we gezien, de trip duurde 3 uur en in die 3 uren hebben we bijna niet stil gezeten. De gids deed zijn uiterste best om de boot steeds zo te maneuvreren dat het licht altijd goed was. Uiteindelijk toen we terug waren in de haven konden we alleen maar vast stellen dat het een super ochtend was en voor mijzelf , ik had meer dan 500 foto´s gemaakt. Enkelen hier van zijn bij dit bericht gevoegd om een idee te geven hoe spectaculair het is om deze vogels van zo dichtbij te kunnen zien. Op mijn website heb ik een aparte map gemaakt van deze trip met nog meer foto´s.


 


 


En dan nog even dit: Veel mensen roepen vaak `maar die beesten worden gelokt en gevoerd` en natuurlijk is dat voor een deel ook zo, maar lang niet alle Zeearenden komen daar  op af. Er zitten daar meer dan 100 paartjes en als daar 10 van op een vis afkomen is het veel. Daar naast heeft men de Zeearend in Europa zo vermoord met giftig voedsel en afschot, omdat jagers hun als concurrenten zagen, dat hij er bijna niet meer geweest was. Mede omdat landen rond de Oostzee de vogels met goed voedsel gingen bijvoeren heeft de vogel het gered. En mede daardoor kunnen wij, naar afwezigheid van een paar eeuwen, sinds 2006 ook weer genieten van deze mooie Roofvogel in ons land. En zelfs dichtbij want sinds een paar jaar zit er een jong paartje in de Onlanden.


 


 


Tekst en foto´s Theo Kompier©


www.tdk-fotosite.nl