OFFICIELE INGEBRUIKNEMING ZONNEPARK TE PEIZE


 


Gedeputeerde Tjisse  Stelpstra  heeft donderdag 13 augustus samen met wethouder Kirsten Ipema de officiele onthulling van de  gedenkplaat van het zonnepark Peize bij het Zomerbad Peize tot stand gebracht. Samen met kinderen werd er een doek verwijderd waardoor iedere bezoeker bij de entree vanaf nu kan zien dat  Zomerbad Peize vanaf 13 augustus 2020 energie neutaal zwemplezier levert.


 


Door samenwerking tussen het zwembad en de energiecoöperatie Noordseveld  is het zonnepark Peize de eerste locatie waar groene lokale stroom opgewekt wordt voor Noordseveld op Rozen Peize (postcoderoos project) en energieneutraal te zwemmen in het Zomerbad. Daarnaast is na veertig jaar ook de entree van het zwembad vernieuwd en komt er nog een pierenbad in 2021. Dat is ook het jaar dat het zwembad haar 50-jarig bestaan viert. Wim Stroetinga: “We hebben dit kunnen realiseren dankzij de inzet van vrijwilligers uit het dorp en  financiële ondersteuning door de Provincie Drenthe en de gemeente Noordenveld”.


 


 


Zonnepark


Het zonnepark bestaat uit een installatie van 432 PV panelen waarmee 56.000kWh wordt opgewekt. Dat is precies genoeg voor een zwemseizoen!


“Wat drie jaar geleden begon met een plan om het dak van de kleedkamers vol te leggen met zonnepanelen is  geëindigd met een heel veld vol zonnepanelen”, aldus David Wassenaar?  Twee jaar geleden werd het electriceitsverbruik van het Zomerbad nog geschat op 125.000kWh door de inzet van de warmtepompen. In de praktijk bleek dit slechts 60.000kWh te zijn. Een verdubbeling van het standaard vermogen van het Zomerbad. De warmtepompen bleken simpelweg super efficiënt te werken. “Van 16.000m3 gas naar 30.000kWh voor verwarming, wie had dat durven te berekenen.


Dus legden we de lat hoger vertelt  David. Het bestuur wilde een veld vol zonnepanelen om het volledige energieverbruik af te dekken. Vanwege het lagere verbruik lag dit doel in eens binnen het bereik!”


 


Noordseveld


De link met energieleverancier EcNoordseveld was snel gelegd en zo kwamen er twee zonneparken, een voor de buurt en één voor het Zomerbad.  Beide besturen gingen in overleg met zowel gemeente als provincie en schakelden een landschapsarchitect in voor de inpassing van het zonnepark in de omgeving. Er kwamen de mooiste schetsen waarin  ook de entree van het zwembad werd meegenomen. Een lang gekoesterde wens om een opener en transparanter entree te maken bij het  Zomerbad ging daarmee in vervulling. Om dit te realiseren werden in overleg met de gemeente bomen gekapt, maar ook bomen en struiken herplant door vrijwilligers.


 


Energietransitie zomerbad


Het zomerbad Peize begon al in 2017 met de energietransitie toen de gaskraan werd dicht gedraaid en er 4 warmtepompen werden die geinstalleerd door de vrijwillegers van het zomerbad. In 2018 installeerde het zwembad 16 warmtecolletoren om nog meer energie te besparen en nu draait het zwembad dankzij het zonnepark energieneutraal.