-
Column: Vogels in Noordenveld, Visdief
1.Aug.2020
Iedereen heeft ze wel eens gezien denk ik, die kleine vogels die ineens het water in duiken om een visje te vangen. Visdief hoort in de groep van de Sterns thuis, en is een zeer actief en wendbaar vogeltje boven water. En je ziet ze ook bijna boven ieder water wel.

De Visdief is de meest voorkomende Stern in ons land en lijkt veel op de Noordse Stern. Alleen is bij de Visdief de snavel langer, staat hoger op zijn poten en een zwarte punt aan het eind van de snavel. Visdieven zijn kolonie broeders en het liefst op kleine eilandjes zodat de jongen veilig zijn van grond rovers, als vossen en marterachtigen. Ze broeden 1x in het jaar ongeveer drie eieren uit. De eieren komen na ongeveer 24 dagen uit en de jongen kunnen na ongeveer 25 dagen vliegen. Visdieven in het noorden van ons land willen ook wel net als Scholeksters op platte daken hun nest maken.

Zij leven in visrijke gebieden en eten Spiering, de vogels die bij de binnenwateren leven eten kleine witvis zoals Voorn. De meeste Visdieven overwinteren langs de west kust Afrika. De eerste vogels komen terug eind maart maar de meesten komen half April terug. En ze vertrekken meestal eind September begin oktober.

Tekst/foto's© Theo Kompier
Heeft u tips voor Ditisroden? Stuur uw tips,foto's via WhatsApp, 06-248 302 37
en voeg dit nummer als contact toe aan uw telefoon.