Peize - Tot 1 maart 2021 zijn er 15 varkens in een gedeelte van het Bosplan in Peize voor het bestrijden van de bramengroei. De varkens grazen hier om mee te helpen ongewenste begroeiing te onderdrukken. Andere plantensoorten krijgen hierdoor weer de kans om te gaan groeien zodat een gevarieerde struik- en kruidlaag ontwikkelt. Als de natuurlijke ontwikkeling goed verloopt, worden de bosvarkens ook in andere delen van het Bosplan ingezet.

Het terrein niet betreden, de varkens niet aanraken en voeren
Het bosgebied met de varkens is afgezet met een stroomdraad. Let daarom op met het uitlaten van honden. Bij het aanraken van de draad krijgen ze een stroomstootje. Dit heeft verder geen schadelijke gevolgen. Om de varkens goed hun taak te laten uitvoeren mogen ze niet gevoerd of geaaid worden. De landschapsvarkens zijn van Ecolife en worden op een natuurlijke manier gehouden. In het Bosplan lopen de rassen Tamworth en Mangalica. Deze rassen kunnen jaarrond buiten lopen en staan dicht bij hun voorouder ‘het wilde zwijn’.

De varkens worden naast hun belangrijke rol in het landschapsonderhoud gehouden voor het vlees. Dit natuurvlees zal in de toekomst te koop zijn bij Ecolife.
Voor meer informatie, klachten of vragen kun je bellen of mailen met Hans Wilpstra, 06- 29 18 80 02 of info@ecolife-natuur.nl.
Foto's©/video ditisRODEN.nl