Deze keer een column die niet over een vogel gaat maar over meerdere, namelijk deze keer wil ik het eens hebben over vogels die hun eigen naam roepen. De meeste mensen weten als je ze vraagt wel een paar te noemen zoals de Koekeoek, Oehoe, en de Tjijtjaf. Toch zijn er nog een paar meer die hun naam roepen en met een beetje fantasie nog wel een paar erbij.


 


Ook de Grutto roept zijn eigen naam aardig herkenbaar, en ook bij de Kievit is het wel redelijk herkenbaar dat hij zijn naam roept. En ook bij de Zwarte Kraai zou je zijn naam er uit kunnen halen als je de laatste letter weg haalt. (kraa, kraa) En dan is daar ook nog de Rotgans die zeker herkenbaar zijn naam roept. (rot, rot)


 


 


En dan zijn er nog vogels waarbij je met een beetje fantasie ook hun eigen naam er uit kunt halen zoals de Karekiet, (karre, karre, kiet, kiet) of de Kluut (Kluupe, kluup, kluup) en de Hop(hoep, hoep,hoep). Neem  dan deze, de Roerdomp zijn geluid lijkt wel op een Vuvuzela, zo’n toeter ten tijde van het WK voetbal in Brazilië. En het geluid van een IJsvogel lijkt wel wat op een piepende fietspomp. Overigens heeft de IJsvogel een enorme hoge toon die niet voor iedereen hoorbaar is.


 


 


Al deze genoemde vogels kun je zien en beluisteren op de site van de Vogelbescherming, https://www.vogelbescherming.nl/


 


 


Bijgevoegd heb ik twee foto’s van de meest bekenden die hun eigen naam noemen, de Koekoek en de Oehoe.


 


Tekst/foto's Theo Kompier©https://tdk-fotosite.nl/