Via de tiplijn kregen we onderstaande foto's binnen van berenklauw. Deze staan in het parkje tussen de Havezathelaan en de Klencke in Roden. We wijzen nogmaals op de gevaren van deze plant. De gemeente is inmiddels ingelicht met het verzoek ze te verwijderen.

Berenklauwen zijn gevaarlijk voor mensen en sommige (huis)dieren. De plant zelf is niet giftig, maar het sap dat in de bladeren en stengel zit. De huid kan na aanraking met het sap erg gevoelig voor zonlicht worden. Vooral spelende kinderen zijn een makkelijk slachtoffer. De grote, hoge bladeren van de berenklauw lijken een ideale verstopplek. Soms gebruiken kinderen de holle stengels ook als blaaspijp.

Eén enkele aanraking met het sap van de berenklauw is al voldoende om pijnlijke wonden op te lopen. Als je kind hiermee in contact komt, kan dat leiden tot flinke jeuk, huidirritatie en zelfs enorme blaren en brandwonden. Komt het sap van de plant in de ogen van je kind, dan kan hij in het ergste geval blind worden.
Als je kind door een struik met brandnetels loopt, voelt hij dat meteen. Hij krijgt dan last van jeuk en bultjes. Bij een berenklauw merkt je kind dat niet. Vaak krijgt hij pas na 24 tot 48 uur last van klachten.

Zonlicht maakt de klachten nog erger. Het sap van de berenklauw bevat onder andere de stof furocoumarine, die actief wordt in het zonlicht. Als je kind door een berenklauw is geraakt en verder speelt in de zon, wordt die stof geactiveerd. Het gevolg: jeukende rode vlekken of blaasjes. Een paar uur later kunnen die plekken zich ontwikkelen tot grote blaren en ernstige brandwonden. Als je kind dus per ongeluk een berenklauw heeft aangeraakt, moet je hem meteen uit de zon houden en ook de rest van de week.