Deze zomer op reis naar het buitenland? Informeer uzelf goed:



 


Vanaf 15 juni zal het weer mogelijk zijn om op vakantie te gaan naar andere landen binnen de EU/Schengen en naar het Caribisch deel van het Koninkrijk. Het reisadvies voor landen in die gebieden wordt aangepast van oranje (vakantiereizen afgeraden) naar geel (vakantiereizen mogelijk, let op risico’s), tenzij het coronavirus er nog niet voldoende onder controle is of tenzij landen nog geen Nederlandse toeristen verwelkomen of quarantaine opleggen bij aankomst. 



 


 


Op basis van deze criteria zijn de verwachtingen voor de reisadviezen als volgt:



  • Per 15 juni worden de reisadviezen van de volgende landen aangepast van oranje naar geel: België, Bulgarije, Duitsland, Estland, Italië, Kroatië, Letland, Litouwen, Luxemburg, Portugal, Slovenië, Tsjechië, Caribisch deel van het Koninkrijk.

  • Denemarken, het Verenigd Koninkrijk en Zweden blijven deze zomer vooralsnog oranje, vakantiereizen naar deze 3 landen worden dus afgeraden.

  • Een aantal landen moet nog besluiten wanneer ze de belemmeringen voor Nederlandse weer opheffen. De verwachting is dat deze landen daarover in de komende weken een besluit nemen.: Het gaat om: Frankrijk, IJsland, Oostenrijk, Spanje, Zwitserland, Liechtenstein, Cyprus, Finland, Griekenland, Hongarije, Ierland, Malta, Noorwegen, Polen, Roemenië, Slowakije. Het reisadvies wordt zodra mogelijk naar geel aangepast.


 


NB: Dit is een inschatting op basis van de informatie die nu beschikbaar is. Deze informatie zal regelmatig worden geactualiseerd. Hier kunnen geen rechten aan worden ontleend.


 


Wees alert, er blijven risico’s


De situatie rond het coronavirus kan elk moment kan veranderen, overal ter wereld. Bij een nieuwe uitbraak kunnen landen strenge maatregelen nemen, zoals afsluiten van hotels en/of gebieden en het sluiten van grenzen. Dat kan heel snel gaan. Houdt hier rekening mee als je de keuze maakt om vakantie buiten Nederland te vieren. Je bent zelf verantwoordelijk voor de keuze om wel of niet naar het buitenland te gaan.


Ben je van plan om op reis te gaan, check het reisadvies van Buitenlandse Zaken. Dan weet je of je naar het land toe kunt reizen en wat de situatie ter plekke is.


Leef tenminste de regels die voor iedereen in Nederland gelden, ook in het buitenland na. Als de lokale regels strenger zijn, dan gelden deze.


 


Kan ik op vakantie naar het buitenland?


Vanaf 15 juni worden de reisadviezen voor landen binnen de EU/Schengenzone versoepeld waar mogelijk. Die landen krijgen een geel reisadvies. Dat betekent dat vakantiereizen naar die landen niet langer wordt afgeraden.


Belangrijke voorwaarden voor een geel reisadvies zijn dat een land de grens heeft geopend voor Nederlanders, er geen sprake is van verplichte quarantaine bij aankomst in dat land en dat het coronavirus voldoende onder controle is. Zolang dat niet het geval is, blijft het reisadvies van het land oranje: alleen noodzakelijke reizen.


Vakantiereizen naar landen buiten het EU/Schengengebied worden voorlopig afgeraden.


 


Wat is de Schengenzone?


Nederland vormt samen met 25 Europese landen de Schengenzone. De Schengenlanden hebben daarom gezamenlijke afspraken gemaakt over toegang tot deze Schengenzone.


 


Krijgen nog meer landen een geel reisadvies?


Naar verwachting krijgen in de komende weken meer landen een geel reisadvies, waaronder Frankrijk en Spanje, IJsland, Oostenrijk, Spanje (na 6 juli) en Zwitserland.


Houd de reisadviezen van deze landen in de gaten. Maak uw land favoriet in de BZ Reisapp, dan blijft u op de hoogte van veranderingen in het reisadvies.


 


Kan ik buiten de Schengenzone reizen?


Buiten het Schengengebied geldt nog steeds voor alle landen kleurcode oranje. De reisbeperkingen gelden ook nog steeds als u naar de EU, het Schengengebied of het Verenigd Koninkrijk reist vanuit landen buiten deze gebieden. Bepaalde reizigers zijn uitgezonderd van deze maatregel. Op Nederlandenu.nl vindt u een overzicht van reizigers uit derde landen die naar de EU, Schengenlanden en het VK mogen reizen. Deze maatregel wordt verlengd tot en met 15 juli 2020.


 


Kan ik naar Turkije en Marokko reizen deze zomer?


Nog niet. Om de risico’s op nieuwe uitbraken van het virus te beperken worden (reis)beperkingen stap voor stap versoepeld. Te beginnen in de EU/Schengenzone.


Het reisadvies voor alle landen buiten het EU- en Schengengebied blijft voorlopig op oranje staan (alle niet-noodzakelijke reizen, dus ook vakanties, worden ontraden). Dat geldt dus ook voor Turkije en Marokko.


 


Waar kan ik informatie vinden over het land waar ik naar toe ga?


Gaat u naar het buitenland? Check het reisadvies, download de BZ Reisapp en meld u aan bij de 24/7 Informatieservice van Buitenlandse Zaken. Dan wordt u op de hoogte gehouden van wijzigingen in de situatie ter plaatse.


Voor actuele informatie over coronamaatregelen in een aantal landen kunt u terecht op Coronavirus: veelgestelde vragen reisadvies per land.


 


Ben ik verzekerd als ik naar een ‘geel’ land ga? En wat gebeurt er als naar een ‘oranje’ land ga?


Kijk uw reisverzekering en/of zorgverzekering voor vertrek goed na en neem bij vragen over de polisvoorwaarden contact op met uw verzekeraar.


 


Wat betekenen de kleurcodes voor de reisadviezen per land?


Het reisadvies heeft vier kleuren: groen, geel, oranje en rood. Normaal gesproken geven deze kleuren de veiligheidssituatie in een land aan. Bij landen met het coronavirus geldt bovendien het volgende:



  • Geel: in verband met corona hebben deze landen maatregelen getroffen die beperkte invloed hebben op het dagelijks leven.

  • Oranje: in deze landen is het dagelijks leven ontwricht. Er geldt mogelijk ook een inreisverbod.

  • Rood: dit land of gebied is helemaal afgesloten. Er is geen uitzicht op inreizen en uitreizen.


Houd er rekening mee dat niet alle landen in staat zijn om het aantal coronabesmettingen goed bij te houden en adequate zorg te verlenen.


 


Wat betekent kleurcode oranje voor zakenreizen?


Bij kleurcode oranje wordt zakenreizigers geadviseerd goed te overwegen of een zakenreis op dit moment echt noodzakelijk is.


Vrachtvervoer en overig professioneel transport geldt nadrukkelijk wel als ‘noodzakelijk verkeer’. Het reisadvies geldt dus niet voor de transportsector en het goederenvervoer.


 


Gaat de overheid reizigers die vast komen te zitten weer repatriëren?


Bij een nieuwe uitbraak kunnen lokale overheden weer maatregelen nemen, zoals het afsluiten van hotels en/of gebieden en het sluiten van grenzen. Dat kan heel snel gaan. Wees u hiervan bewust. Ook kunt u ziek worden tijdens uw vakantie.


Door naar het buitenland te reizen aanvaardt u dit risico. Dit is dus de verantwoordelijkheid van de reiziger zelf. Een repatriëringsoperatie door de overheid ligt daarom niet voor de hand.


 


Ik heb al geboekt naar een land dat oranje blijft. Moet ik annuleren en krijg ik mijn geld terug?


Welke rechten u heeft u als uw vakantie niet kan doorgaan wegens corona, hangt af van het type reis dat u heeft geboekt: een pakketreis, een los ticket of losse accommodatie.


Lees meer over uw reisrechten bij het coronavirus op de website van ACM ConsuWijzer.