In deze bijzondere tijd zijn we benieuwd hoe het met jou gaat. Ditmaal stellen we vragen aan Bart de Vries van het Wapen van Drenthe.

Hoe ben je de corona tijd tot nu toe doorgekomen?
"De dagen zijn voorbij gevlogen! Aan het begin was het onwerkelijk, we waren voor de verplichte sluiting al 4 week gesloten. Eerst had ik de hoop dat de verhuur van hotelkamers wel door zou lopen, maar alle kamers voor in de periode maart, april, mei en juni werden geannuleerd. Flink balen!
Na een paar dagen onzekerheid zijn we veel dingen gaan regelen met leveranciers, medewerkers, bank, etc...om te zorgen dat we deze periode door zouden komen en duidelijkheid te creëren.
Nadat dit geregeld was zijn we aan het klussen gegaan met ons team en hebben we veel achterstallig onderhoud gedaan en de puntjes op de i voor de verbouwing van de keuken en het restaurant."

En hoe gaat het met jouzelf?
"Met mij gaat het nu wel weer beter, in het begin had ik geen zin om de deur uit te gaan en mensen te spreken. Op een interview zat ik al helemaal niet te wachten haha.
We hebben veel steun van familie en vrienden gekregen en dan kan een klein gebaar, telefoontje, kaartje of appje heel veel doen! Daar zijn we dankbaar voor. Door alle corona maatregelen ben ik wel meer thuis geweest en dat is met 2 kleine kinderen ook heel fijn! Het heeft dus ook positieve kanten.
De verbouwing moest 20 maart klaar zijn, maar hier hebben we helaas meer tijd voor gekregen. Bijna alles is af op details na. Het wachten is o.a. op glas bij de nieuwe ingang, maar door vertraging bij de leverancier duurt dit langer. Doordat we niet open kunnen heeft het ook allemaal geen haast."

Wat was jouw reactie op het nieuws dat per 1 juni de terrassen weer onder voorwaarden weer open mogen?
"Ik had in eerste instantie eerder verwacht, eerst werd de datum van 20 mei nog genoemd dus 1 juni was een kleine tegenvaller. We zijn weer een stap vooruit gegaan in de crisis en daar ben ik blij om. Ben wel benieuwd hoe de 1.5 meter in de praktijk uitpakt. Er zijn nog dingen onduidelijk wat wel en niet mag, ik hoop dat daar snel duidelijkheid in komt.
Voor alle ondernemers die te lijden hebben onder de crisis hoop ik dat de consument zich aan de maatregelen houdt en dat de ondernemer niet als agent op hoeft te treden of dat we in het slechtste geval weer terug gaan naar de oude situatie en dat iedereen weer dicht moet."

Hoe groot schat jij de kansen in dat Rodermarkt dit jaar doorgaat?
"Ik vind het nu nog te vroeg om daar wat over te zeggen. Het is heel erg afhankelijk hoe de verspreiding de komende maanden gaat. Als de Rodermarkt door mag gaan, dan zal het minimaal zijn."

Jullie hebben ook een flink aantal feestdagen moeten missen. Heb je al plannen om deze schade in te halen?
"Het voorjaar is voor ons een hele belangrijke periode. Dat kunnen we niet meer inhalen. Mochten we wel weer een evenement kunnen organiseren dan gaan we dat zeker doen. We hadden een feestelijke opening van het nieuwe Wapen van Drenthe gepland, dit zal ook wel komen, maar wanneer....?
De gesprekken met Mo's café zijn ook al wel geweest om gezamenlijk een feest te organiseren. Wordt vervolgd!"

Mensen kunnen nu gebruik maken van jullie afhaalmaaltijden, loopt dat een beetje goed?
"Dat gaat goed! We proberen onze gasten het uit-eten-gevoel thuis te brengen. We brengen voornamelijk 3 gangen menu's weg waar we ook bijpassende wijnen bij kunnen doen. Gasten kunnen vanaf deze week ook online bestellen.
Het was aan begin wel wennen en er gaat ook wel eens wat mis. Gelukkig zijn de reacties nu voornamelijk allemaal positief.
Ik denk wel dat we hier mee verder gaan, ook als de horeca weer "open" mag."

Kunnen we ook iets speciaals verwachten van het vernieuwde Wapen van Drenthe?
"Het interieur van de Brasserie is compleet vernieuwd. Het is knusser en moderner geworden. We hebben in samenwerking met Cruwijn een nieuw wijn concept gelanceerd. We hebben meer dan 30 wijnen, waar van we 20 per glas serveren.
De menukaart voor lunch en diner is vernieuwd met heerlijke nieuwe gerechten."

Aan wie mogen we namens jou vragen hoe het met hem/ haar gaat?
"Aan Jacolien van Bakkerij de Korenaar. Één van onze lokale leveranciers."

Bart, bedankt voor je tijd voor deze interview en hopelijk kunnen we binnenkort het vernieuwde Wapen van Drenthe in het echt komen bewonderen!

Tekst Coby van Zanten©️