Na een afwezigheid van 6 seizoenen keren de zaalvoetballers van Leekster Eagles het komende seizoen 2020/2021 terug op het hoogste nationale niveau: de Eredivisie.

Na eerder 20 seizoenen lang onafgebroken in de Eredivisie te hebben gespeeld kwam de club na de degradatie in 2014 uit in de 1e Divisie. Daarin plaatsten de Leeksters zich 5 seizoenen lang jaarlijks voor de play-offs om promotie. Even zovele malen kwam men daarin ook net iets tekort om via sportieve prestaties weer naar de Eredivisie terug te keren. In het afgelopen seizoen leek de club op koers om zich dan eindelijk via het kampioenschap rechtstreeks voor de Eredivisie te plaatsen. Echter gooide de komst van de corona sportief roet in het eten van de ambitieuze Adelaren en werd de competitie niet afgerond. Vandaag (donderdag) kreeg de club echter vanuit Zeist te horen dat de promotie naar de Eredivisie nu
toch is bewerkstelligd van achter de groene tafel.

Voor Leekster Eagles gaat middels deze beslissing een 6 jaar lang intens gekoesterde wens in vervulling. Nadat bekend was geworden dat de gestaakte competitie niet zou worden hervat diende Leekster Eages dan ook, net als vele veldclubs dat ook konden doen, een verzoek in bij de KNVB om toch te mogen promoveren. Toch was het niet dit verzoek waarop positief is gereageerd door de KNVB in Zeist.

Vanuit de zaalvoetbalwereld klonk al geruime tijd de wens om aan de top meer wedstrijden op hoog niveau te kunnen spelen. Een door Zeist ingesteld onderzoek naar een vernieuwing van de zaalvoetbal piramide leverde op dat het wenselijk zou zijn om de Eredivisie uit te breiden van 12 naar 16 clubs.

Eagles-voorzitter Peter Westra: “Op een door de KNVB vast gestelde rankinglijst van alle zaalvoetbalclubs blijken wij, ondanks 6 seizoenen op het 2e niveau, landelijk nog steeds de 15e club van Nederland te zijn. Dus waren wij ook niet erg verrast door het verzoek van de KNVB of we volgend seizoen eventueel weer in de Eredivisie uit wilden komen. Hierop hebben wij dus na rijp beraad unaniem en volmondig geantwoord: ja, graag !

Op de vraag of Leekster Eagles klaar is voor de stap omhoog antwoord Westra: “In de sportieve organisatie heeft de TC de afgelopen jaren enorme stappen gezet. En in financieel opzicht is er ook dekking, maar werken we wel met de meest minimale begroting. In dat opzicht willen we graag nog wat stappen zetten om weer naar de top door te kunnen groeien. Hopelijk kunnen we met elkaar de tijden van weleer laten herleven”.

De zaalcompetitie zal naar het zich nu laat aanzien in september weer worden hervat. Onder welke voorwaarden en of er publiek bij mag zijn is allemaal nog onzeker. “Dat weten we helaas nog niet, dat is nu een beetje koffiedik kijken. Zodra we meer weten zullen we iedereen nauwgezet informeren. Nieuw is in elk geval dat we ook 2 thuiswedstrijden op de zondag zullen moeten spelen; iets waar we erg nieuwsgierig naar zijn hoe dat uitpakt.

Hopelijk kunnen we in toekomst samen met ons publiek van het Sportcentrum weer een
ware heksenketel maken”, aldus Westra.